Προσοχή, καθημερινές χειρονομίες θεωρούνται προσβλητικές σε κάποιες χώρες (vid)
Για αρκετές γενιές μαθητές που διδάσκονταν για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτύπωσαν την εικόνα του Ουίνστολ Τσόρτσιλ να σχηματίζει με τα δάχτυλά του το σχήμα «V» της νίκης, μετά την Δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν τον Νοέμβριο του 1942. Το σύμβολο αυτό, ανάποδο του σήματος της Ειρήνης, υποδήλωνε τη νίκη.
Ωστόσο, σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία αλλά και πολλές άλλες χώρες, η συγκεκριμένη χειρονομία εθεωρείτο προσβλητική, παρόμοια με το σήκωμα του μεσαίου δαχτύλου. Ο Τσόρτσιλ αρχικά δεν είχε ιδέα ότι το «V» της νίκης με τα δάχτυλα ήταν κάτι προσβλητικό για τους Βρετανούς. Το παράδειγμα του Τσόρτσιλ αποδεικνύει ότι υπάρχουν λαοί που δίνουν διαφορετικό νόημα στις χειρονομίες που για κάποιους θεωρούνται αθώες.
Ποιες όμως χειρονομίες πρέπει να αποφύγει κάποιος που ταξιδεύει σε άλλη χώρα και μπορούν πολύ εύκολα να παρεξηγηθούν;
Το «μπράβο»
Το σήκωμα του αντίχειρα είναι παγκοσμίως ένα θετικό σημάδι για τους λαούς της Δύσης, καθώς δηλώνει επιδοκιμασία, απόλαυση, ευγνωμοσύνη και άλλα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σήμα με τον αντίχειρα είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή σύμβολα. Σύμφωνα με το NBC News θεωρείται ότι προέρχεται από την Αρχαία Ρώμη, όταν οι θεατές στο Κολοσσαίο έδειχναν έναν μαχητή, αλλά όχι με καλό τρόπο. Με την πάροδο των χρόνων, το σύμβολο έγινε συνώνυμο της θετικότητας. Παρόλα αυτά στη Μέση Ανατολή, οι άνθρωποι του δίνουν την ίδια σημασία με το μεσαίο σηκωμένο δάχτυλο. Το 2003 τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ έλαβαν επανειλημμένα το σύμβολο του αντίχειρα από Ιρακινούς πολίτες, το οποίο παρερμήνευσαν ως ένδειξη υποστήριξης.
Το «εντάξει»
Το σύμβολο «εντάξει» σχηματίζεται όταν ο αντίχειρας ενώνεται με τον δείκτη κάνοντας έναν κύκλο. Μπορεί να φαίνεται πολύ χρήσιμο όταν ταξιδεύει κάποιος σε χώρα που δεν γνωρίζει τη γλώσσα. Αυτό όμως δεν ισχύει για κάποιον που πηγαίνει στη Βραζιλία, όπου εκεί έχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία. Σύμφωνα με τους New York Times οι Βραζιλιάνοι θεωρούν ότι συμβολίζει μια τρύπα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, στη Νότια Γαλλία, το ερμηνεύουν ως κάτι που δεν έχει καμία αξία. Επιπλέον, η χειρονομία «εντάξει» έχει τεθεί υπό έλεγχο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με την Anti-Defamation League να υποστηρίζει ότι το σύμβολο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει τα γράμματα WP, έχει κλαπεί από εξτρεμιστές της «λευκής εξουσίας» ως σύμβολο μίσους.
Η δεικτική χειρονομία
Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι το να δείχνεις ένα άτομο είναι μια αμφιλεγόμενη χειρονομία. Σε πολλά παιδιά άλλωστε, τους μαθαίνουν ότι είναι αγενές να δείχνεις, ειδικά αγνώστους. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει το Scient Focus αυτή η χειρονομία φαίνεται να υπονοεί ευθύνη, εξ ου και η φράση «μην μου κουνάς το δάχτυλο». Στη Μαλαισία, δεν νοείται να κάνει κάποιος τη συγκεκριμένη χειρονομία, αφού θεωρείται μεγάλη αγένεια. Σύμφωνα με το The Cultural Atlas, η Μαλαισία είναι γνωστή για την εθιμοτυπία της. Για παράδειγμα, το να σταυρώνει κάποιος τα πόδια του μπροστά σε μεγαλύτερους θεωρείται επίσης κακή συμπεριφορά, ενώ το να υποκλίνεσαι μπροστά σε μεγαλύτερους είναι τυπική πρακτική. Για να κάνουν χειρονομίες σε ένα αντικείμενο, οι Μαλαισιανοί χρησιμοποιούν τον αντίχειρά τους, με τα τέσσερα δάχτυλά τους διπλωμένα κάτω από την παλάμη σαν να κάνουν μια γροθιά.
Τα κέρατα των χεβιμεταλάδων
Το σύμβολο των «κέρατων του διαβόλου» με τα δύο μεσαία δάκτυλα να κρατούν τον αντίχειρα και τα δύο ακριανά να είναι σηκωμένα, για περισσότερα από 40 χρόνια είναι συνώνυμο της μουσικής heavy metal. Τόσο οι μουσικοί της heave metal σκηνής όσο και οι οπαδοί της χρησιμοποιούν πολύ συχνά αυτή τη χειρονομία. Σύμφωνα με το jacksonville.com, η χειρονομία έγινε για πρώτη φορά το 1979 από τον Ronnie James Dio που είχε μόλις αντικαταστήσει τον Ozzy Osbourne. Ο τελευταίος είχε υιοθετήσει το σήμα της «ειρήνης» με τα δύο δάχτυλα, ως προσωπικό σήμα κατατεθέν και ο Dio, θέλοντας να κάνει κάτι διαφορετικό, έφτασε να εκλαϊκεύει τη χρήση των «κέρατων του διαβόλου» στον απόηχο του Osbourne. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί υπέθεσαν ότι ο τραγουδιστής εφηύρε το σύμβολο μόνος του, αλλά σε συνεντεύξεις του ο Dio αποκάλυψε ότι το υιοθέτησε από τη μητέρα του, η οποία ήταν Ιταλίδα. Μάλιστα, το σύμβολο θεωρείται προσβλητικό στην Ιταλία, όπου πιο σωστά υποδηλώνει τα κέρατα ενός ταύρου. Σύμφωνα με το All That's Interesting, το να κάνεις τη χειρονομία του ταύρου σε κάποιον σημαίνει ότι είναι όπως οι ηλικιωμένοι ευνουχισμένοι ταύροι και κατ' επέκταση, ότι τον κακοποιούν.
Τα σταυρωμένα δάχτυλα
Για πολλούς ανθρώπους, το να σταυρώνει κάποιος το μεσαίο δάχτυλο πάνω από τον δείκτη είναι σημάδι τύχης. Προληπτικά, λέμε συχνά ότι «σταυρώνουμε τα δάχτυλα» για κάποιον άλλον με την ελπίδα να του χαρίσουμε τύχη, όπως οι προσευχές καλών ευχών. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, που υποδηλώνει ότι κάποιος λέει ψέματα, ειδικά αν κάνει τη συγκεκριμένη χειρονομία πίσω από την πλάτη του. Σύμφωνα με την Balally Parish, η χρήση του συμβόλου προέρχεται από τον Χριστιανισμό, με τα «σταυρωμένα» δάχτυλα να παραπέμπουν στο σημάδι του σταυρού. Έτσι, το σταύρωμα των δακτύλων όταν λέμε ένα ψέμα - ο Χριστιανισμός διδάσκει ότι το ψέμα είναι αμαρτία - γίνεται ως ένας τρόπος να ζητήσουμε συγχώρεση από τον Θεό. Αλλά στο Βιετνάμ, το να σταυρώνει κανείς τα δάχτυλά του δεν έχει τέτοιο ιερό νόημα. Σύμφωνα με το Go4Travel, μεταξύ των Βιετναμέζων η χειρονομία λέγεται ότι μοιάζει με γυναικεία γεννητικά όργανα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- «Ακούμε και δεν κρίνουμε»: Στο νέο trend του TikTok, ζευγάρια αποκαλύπτουν πληροφορίες που έχουν κρύψει μεταξύ τους
- Ποια είναι η viral σοκολάτα Ντουμπάι που «κράζει» όλο το διαδίκτυο: «Έχω ήδη σιχαθεί χωρίς να την έχω δοκιμάσει» (vid)
- Φαντάρος-παρτάλι εφηύρε μια τρομερή πατέντα για να απολαμβάνει τον καφέ και το τσιγάρο του στον θάλαμο