Δολοφονία Τεμπονέρα: Ο Καλαμπόκας έγινε προϊστάμενος σε Τράπεζα (vids)

Newsroom
Δολοφονία Τεμπονέρα: Ο Καλαμπόκας έγινε προϊστάμενος σε Τράπεζα (vids)
Σαν σήμερα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Καλαμπόκας δολοφόνησε χτυπώντας στο κεφάλι με λοστάρι τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα. Οι καταθέσεις που δεν… ακούστηκαν από τους αστυνομικούς και τα ισόβια που έγιναν… 7 χρόνια.

Πέρασαν 32 χρόνια από την υπόθεση του Νίκου Τεμπονέρα! Του αδικοχαμένου καθηγητή από το αιμοβόρο χέρι, οπλισμένο με λοστάρι, του Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος μετά από 7 χρόνια φυλακής, συνέχισε ατάραχος τη ζωή του. Άνοιξε τη δική του επιχείρηση, έγινε προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου και έπινε τα τσίπουρά του μαζί με τον Χρυσαυγίτη Βασίλη Ηλιόπουλο!

Ας θυμηθούμε όμως πρώτα την ιστορία…

Το φθινόπωρο του 1990, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προέβλεπε μεταξύ άλλων:

  • λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ
  • κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων
  • επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές
  • πιθανό περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου
  • επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας
  • έπαρση της σημαίας

Καταλήψεις και επεισόδια

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και τα σχολεία σε όλη τη χώρα έκαναν καταλήψεις. Ο τότε Υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος το έκανε ακόμα χειρότερο, ανακοινώνοντας πως στις 50 απουσίες, οι μαθητές θα έχαναν τη χρονιά.
Από το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 1991 ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ γονέων και καταληψιών, καθηγητών και δημοτικών συμβούλων, με τους καθηγητές να αρνούνται να βάλουν απουσίες στους μαθητές. Ο Υπουργός Κοντογιαννόπουλος αποφάσισε την πειθαρχική δίωξή τους.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας περίπου 30 στελέχη της ΟΝΝΕΔ (Οργάνωση Νεολαίας Νέας Δημοκρατίας) Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο Γιάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου.
Μία ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου και καταφέρνουν να απωθήσουν τους ελάχιστους μαθητές που βρισκόταν στο χώρο. Σε λίγο, συγκεντρώνονται έξω από το λύκειο δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Α. Καράβολας και ο βουλευτής Αχαΐας του Πα.Σο.Κ, Α. Φούρας.
Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ κάνουν τη δική τους κατάληψη (αντικατάληψη) και αρνούνται να υποχωρήσουν. Σύντομα, τα πνεύματα οξύνονται και αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με εκσφενδονίσεις αντικειμένων, ενώ σημειώνονται οι πρώτοι τραυματισμοί.

 

Η δολοφονία Τεμπονέρα από τον Καλαμπόκα

Γύρω στις 23.30 το βράδυ, ομάδα καθηγητών και γονέων επιχειρεί να μπει στο κτίριο. Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Καλαμπόκα.

Παρά το γεγονός ότι ο Τεμπονέρας καταρρέει, σε δευτερόλεπτα έρχεται και άλλο χτύπημα από τον Καλαμπόκα όπως βεβαιώνουν οι αυτόπτες μάρτυρες. Ο εγκέφαλός του έχει σχεδόν κονιορτοποιηθεί στο μέρος που δέχθηκε το χτύπημα και η εγκεφαλική ουσία κυλάει στο έδαφος.
Ιδού τι αναφέρει σχετικά το ιατροδικαστικό πόρισμα: «Κάταγμα κρανίου συντριπτικό παραοβελιαίο αριστερό στο επίπεδο των ακουστικών πόρων, μεγέθους 4,5cm εγκαρσίως x 4cm οβελιαίως, σχήματος ακανόνιστου τετράπλευρου. Θανατηφόρα κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκλήθηκε πιθανώς δια οργάνου σιδηρού και βαρέος. Η φορά του οργάνου ήταν από την αριστερή βρεγματική χώρα προς το δεξιό οφθαλμικό κόγχο. Το όργανο διαπέρασε το τριχωτό της κεφαλής, το υποκείμενο κρανίο,τη σκληρά μήνυγγα του θόλου και τον υποκείμενο εγκέφαλο, φθάνοντας μέχρι τον δεξιό οφθαλμικό κόγχο όπου και προκάλεσε κάταγμα της οροφής του κόγχου και του οριζόντιου πετάλου του ηθμοειδούς. Ο τραυματισμός του εγκεφάλου προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία, οίδημα εγκεφάλου και επακολούθησε έξοδος και απώλεια εγκεφαλικής ουσίας από το τραύμα της αριστερής βρεγματικής χώρας και από την μύτη, μέσω των ηθμοειδών κυψελών. Ο θάνατος ήταν κατευθείαν αποτέλεσμα και συνέπεια του τραυματισμού αυτού».

Ο Τεμπονέρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και το πρωί της 09.01.1991 παύουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του. Στο νοσοκομείο μεταφέρονται επίσης άλλα τέσσερα άτομα σε σοβαρή κατάσταση και δεκάδες με ελαφρότερα τραύματα. Η ομάδα του Καλαμπόκα εξαφανίζεται ανενόχλητη αφού η αστυνομία κάνει την εμφάνισή της, όταν τα επεισόδια έχουν τελειώσει. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ως φυσικούς αυτουργούς τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καλαμπόκα, το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Α. Μαραγκό και τον σύντροφό τους Σ. Σπίνο.

Οι καταθέσεις μαρτύρων ήταν σα να μην γίνονταν

Σύμφωνα με το βιβλίο που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 και έχει τον τίτλο «Ο εξάντας της ζωής μας», μία συλλογή ομιλιών και κειμένων που εκφώνησε και έγραψε ο Μιχάλης Βασιλάκης, συνοδοιπόρος στην πολιτική δράση του Νίκου Τεμπονέρα, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, πήγαν στα αστυνομικά τμήματα για να δώσουν κατάθεση, ωστόσο εκεί, όπως μας πληροφορεί η επιμελήτρια του βιβλίου για τον Νίκο Τεμπονέρα, Ουρανία Μπίρμπα, γίνεται το ανήκουστο: Οι αστυνομικοί δεν κρατούσαν καν τα στοιχεία αυτών που κατέθεταν, ήταν σαν μην δίνονταν οι καταθέσεις.
Ο σιδερολοστός του φόνου δεν βρέθηκε ποτέ, οπότε δεν προσκομίστηκε στο δικαστήριο ενώ γενικότερα η αστυνομία δεν έδειξε καμία θέρμη για τον εντοπισμό των δραστών αν και ήξερε από την πρώτη στιγμή την ταυτότητά τους.

Τα ισόβια που συνεχώς… μειώνονταν

Την υπεράσπιση του Καλαμπόκα ανέλαβαν βαριά ονόματα της Νέας Δημοκρατίας: Ο Κώστας Κωνσταντινίδης (κατήγορος λίγα χρόνια νωρίτερα στη δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά), ο Απόστολος Ανδρεουλάκος και ο Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος.
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Βόλου επέβαλε ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον Γιάννη Καλαμπόκα. Μετά το πρώτο εφετείο όμως, η ποινή έπεσε στα 17,5 χρόνια και το 1996 πια, ύστερα από αναίρεση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση επιστρέφει στο εφετείο της Λάρισας και η ποινή μειώνεται εκ νέου σε 16 χρόνια και 9 μήνες.

2

Προϊστάμενος στην Εθνική Τράπεζα

Μετά από 7ετή έκτιση ποινής, ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε. Άνοιξε μια επιχείρηση διαχείρισης κοινοχρήστων και εξυπηρέτησης πολυκατοικιών, οι πληροφορίες λένε πως είναι παντρεμένος με δημοσιογράφο και πατέρας δύο παιδιών και ύστερα από λίγα χρόνια, έκλεισε την επιχείρησή του, καθώς έπιασε δουλειά στην Εθνική Τράπεζα. Πρώτα σε κατάστημα της Αθήνας και στη συνέχεια σε υποκατάστημα του Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο γιος του δολοφονημένου Νίκου Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.

Τσίπουρα στον Βόλο με τον ΧΑυγίτη Ηλιόπουλο

Τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια ο Γιάννης Καλαμπόκας ήταν τον Μάιο του 2012, όταν είχε παρευρεθεί σε κεντρικό τσιπουράδικο του Βόλου μαζί με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο την ώρα που τα έπινε με την παρέα του.
Όταν είδε ότι κάποιος από τους αντεξουσιαστές που επιτέθηκαν στην «παρέα» τραβούσε βίντεο, αμέσως κατέβασε τα μαύρα γυαλιά του, προφανώς για να μην αναγνωριστεί.

Στην Πάτρα πέρσι για κηδεία φίλου του

Πέρσι, ο Γιάννης Καλαμπόκας είχε επισκεφτεί την Πάτρα για την κηδεία του φίλου του Δημήτρη Γραμματίκα, που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, ενώ ποδηλατούσε.
Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα Μέσα ενημέρωσης πήγε από τον Βόλο για την κηδεία, ήταν διακριτικός, συνομίλησε με λίγους γνωστούς και έφυγε αμέσως μετά.