Μητσοτάκης: «Πολύ μεγαλύτερη του 2% η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα εξαντλήσω την τετραετία» (vid)
«Από 1η Μαΐου του 2022 θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εκτιμώ πως θα είναι σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατόν», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας, τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων, αλλά και από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δίστασε να δαπανήσει πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία ποσά χάριν της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επικαλούμενος το νέο ΕΝΦΙΑ, που, όπως είπε, έρχεται τους επόμενους μήνες και ο οποίος για τους περισσότερους επιφυλάσσει μειώσεις.
«Έχουμε εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας, το 80% των προεκλογικών μας εξαγγελιών ως προς το συγκεκριμένο πεδίο έχει ήδη εκπληρωθεί, το υπόλοιπο θα γίνει έως τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας». Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός τονίζοντας ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην έχουμε φαινόμενα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας. «Οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μείωση θα έφθανε τελικώς στους καταναλωτές. Δεν είναι στις προθέσεις μας ένα τέτοιο μέτρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας το 2022»
«Η ανεργία καταπολεμάται με επενδύσεις. Στην χώρα μας γίνονται επενδύσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Δημιουργήσαμε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστάτωση στην αγορά ενέργειας.
Εκτίμησε, δε πως το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο τους πρώτους τρεις μήνες του νέου έτους και υπογράμμισε πως οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ περισσότερο χωρίς τις παρεμβάσεις της Πολιτείας.
Για την ενεργειακή ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης για τις επιχειρήσεις μέσα στον Ιανουάριο».
Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά, απάντησε: «Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο».
Για την απολιγνιτοποίηση
«Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.
Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη», τόνισε.
Το σενάριο για εκλογές
«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών . «Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία».
«Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε… όχι μόνο τον Σεπτέμβριο. Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν.
Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου.
Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε Πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα.
Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του… Και πιστεύω ότι αυτοί οι 30 μήνες που κυβερνάμε απέδειξαν ότι αυτή η κυβέρνηση, που μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της… Είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα. Λοιπόν, αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις.
Τώρα, με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.
Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές», συμπλήρωσε.
Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι η κυβέρνηση είναι λογικό να έχει υποστεί κάποια φθορά αλλά έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση.
«Και γι' αυτό και πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις μετρήσεις με μεγαλύτερη διαφορά, το τονίζω, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή την οποία είχαμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019», συνέχισε.
Για τα ΜΜΕ
Για τα ΜΜΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή εκστρατεία ενημέρωσης για την πανδημία.
Για την εξεταστική που ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δώσαμε τη συνταγματική δυνατότητα να την κάνει», πως έχουν βγει τα συμπεράσματα και θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά κλείσει.
Δήλωσε ότι η πλειοψηφία των εφημερίδων ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Για την κλήση του κ. Βαξεβάνη είπε ότι δεν έχει κάτι να πει γιατί δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και θεσμικά του απαγορεύεται.
«Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε μετά από επόμενη ερώτηση ότι στο ζήτημα του κυρίου Παπαγγελόπουλου συμπεριελήφθη ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα.
«Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Δεν έχει καταδικαστεί εξάλλου. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα», πρόσθεσε και ρώτησε εκ νέου αν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Για τα εθνικά θέματα και την Συμφωνία των Πρεσπών
Νίκος Χατζηνικολάου: «Έρχομαι στα εθνικά θέματα, κ. Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω όχι από το σοβαρότερο, που είναι χωρίς αμφιβολία οι σχέσεις μας με την Τουρκία, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο εμφανίζουν μία όξυνση. Είχαμε μόλις χθες επίθεση και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τουρκική πλευρά.
Θα ξεκινήσω από το θέμα που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Θέλω να σας ρωτήσω, εσείς σε συνέντευξη που κάναμε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές μαζί, μου είχατε πει τότε ότι οι συμφωνίες δεσμεύουν τα κράτη και όχι τα κόμματα. Και από τη στιγμή που έγινε η συμφωνία αυτή δεν μπορώ να μην την εφαρμόσω, να μην την υλοποιήσω. Όμως, μου είχατε πει, θα προσπαθήσω για τη θεραπεία των ελαττωμάτων της συμφωνίας αυτής μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.
Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, έχουμε κάνει κάτι για τη θεραπεία των ελαττωμάτων αυτής της συμφωνίας; Ή τους υποστηρίζουμε για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να ζητούμε τίποτα; Είμαστε οι «καλοί πρόσκοποι», δηλαδή, των Βαλκανίων».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ήμουν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία σας είπα προεκλογικά.
Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο και ενδεχομένως πολύ πολιτικά ωφέλιμο για εμένα, κ. Χατζηνικολάου, αν σας έλεγα τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα σκίσω τη συμφωνία με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός και ξέρω πολύ καλά ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν αλλάξουν.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε.
Από εκεί και πέρα…
»Νίκος Χατζηνικολάου: «Τώρα, εκ των υστέρων, κοιτάζοντας τη συμφωνία αυτή, ήταν μία καλή συμφωνία; Δηλαδή έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θετική κίνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών;»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα.
Είμαι πολύ σαφής και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…
»Νίκος Χατζηνικολάου: «Αυτά, όμως, δεν θεραπεύονται πλέον».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν, όχι. Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που αυτή η στιγμή έγινε, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να επεκτείνουμε και την οικονομική μας επιρροή. Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, όχι μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι η φυσική πηγή εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και έχουμε σκοπό αυτό τον ρόλο μας να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, ένα σύντομο σχόλιό σας για αυτό το non-paper για τον αγωγό, το αμερικανικό non-paper».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Ο EastΜed είναι ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο.
Θέλω να θυμίσω ότι ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τον EastMed προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα. Θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς.
Ταυτόχρονα συζητάμε κι ένα εξαιρετικά σημαντικό project το οποίο μακροπρόθεσμα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και το οποίο ανοιχτά στηρίζεται και από την Ευρώπη και από την Αμερική και αναφέρομαι στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Να παράγεται δηλαδή φθηνή ενέργεια από τον ήλιο στην Αίγυπτο και να εξάγεται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.
Σε αυτό το καλώδιο αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία, γιατί αυτό το καλώδιο θα έρθει και θα πατήσει ακριβώς πάνω στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Άρα δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα γεωπολιτικής αμφισβήτησης αυτής της πρωτοβουλίας».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Τώρα, έρχομαι στα ελληνοτουρκικά. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είναι, από ό,τι φαίνεται, βαθιά και προκαλεί πρόσθετη ανησυχία για το ενδεχόμενο να εξαχθεί αυτή η κρίση μέσω προκλήσεων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Μόλις χθες, με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου του Ποντιακού Ελληνισμού και την απλή παράθεση των ιστορικών γεγονότων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρξε νέα επίθεση των Τούρκων στο πρόσωπό της, ενώ συχνά έχουμε δει και επιθέσεις σε εσάς και στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Θέλω να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί -και σε ποιο βαθμό- το ενδεχόμενο μιας πιθανής κλιμάκωσης και με θερμό επεισόδιο».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δεύτερο δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα, έχω όμως μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω -στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.
Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale. Σημαντικότατη προσθήκη η οποία μας δίνει μία, θα έλεγα, υπεροχή τουλάχιστον ως προς τον τύπο του αεροπλάνου αυτού σε σχέση με την γείτονα χώρα.
Γνωρίζετε ότι έχει προχωρήσει το σημαντικότερο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού και αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα.
Έχουμε λοιπόν μία υποχρέωση, 10 χρόνια παρατημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις ως απότοκο και της κρίσης, να τις θωρακίσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι επενδύσεις οι οποίες γίνονται με ορίζοντα μόνο την επόμενη τετραετία ή την επόμενη οκταετία.
Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η θεωρία της εξαγωγής της κρίσης, επιτρέψτε μου, είναι λίγο απλοϊκή. Γιατί το λέω αυτό; Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία.
Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.
Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Πάντως οι τουρκικές δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι στην πρόθεσή τους όχι απλώς δεν είναι να αποσύρουν το casus belli αλλά αντίθετα διευρύνουν και τα όριά του, δηλαδή μιλούν πλέον εκτός από το Αιγαίο και για την ανατολική Μεσόγειο».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ. Αναφέρομαι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, βλέπετε το…».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Πάντως, συγγνώμη για τη διακοπή κ. Πρόεδρε, υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη οι οποίες εξακολουθούν, παρ’ όλα αυτά, και δεν θέλω να πω την λέξη «στηρίζουν» την Τουρκία αλλά θα πω ότι πωλούν όπλα στην Τουρκία, την αντιμετωπίζουν ως αγορά».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και οι πωλήσεις όπλων, σήμερα, δεν είναι αυτές που ήταν πριν από κάποια χρόνια. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο για αυτό. Η Ελλάδα όμως σήμερα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών, η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως σημαντικός είναι και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη του γερουσιαστή Menendez, που ουσιαστικά καλύπτει όλες τις Ελληνικές ανησυχίες και ικανοποιεί όλα τα Ελληνικά αιτήματα.
Φυσικό είναι αυτό να προκαλεί μία νευρικότητα στην Τουρκία αλλά οι δικές μας συμμαχίες δεν στρέφονται κατά οποιουδήποτε. Θα το ξαναπώ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Πιέζουν πολύ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών το τελευταίο διάστημα και θέλω να το σχολιάσετε αυτό. Και μας κατηγορούν και υψώνουν τόνους».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πιέζει μία χώρα η οποία έχει μία μεγάλη αποβατική στρατιά»
Νίκος Χατζηνικολάου: «Τη Στρατιά του Αιγαίου λέτε»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «…στις ακτές της και η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση που χρειάζεται να δώσω στο ζήτημα αυτό».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Έχω δεκάδες ερωτήματα αλλά θα έπρεπε να έχουμε άλλη μία εκπομπή για να τα θέσω όλα. Δεν μπορώ, όμως, να αγνοήσω, παρότι έχουμε ήδη υπερβεί το χρόνο της εκπομπής, το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα.
Είδαμε ένα ξυλοδαρμό καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που μας σόκαρε όλους. Βλέπουμε ομάδες οι οποίες εισβάλουν στα πανεπιστήμια και προσπαθούν να γκρεμίσουν τοίχους, να κάνουν καταλήψεις.
Θέλω, λοιπόν, με αφορμή αυτά τα γεγονότα, που είναι δυσάρεστα γεγονότα, να σας ρωτήσω τι γίνεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιατί καθυστερεί; Έχει εγκαταλειφθεί στην πραγματικότητα το σχέδιο αυτό;»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο λόγος για τον οποίο προκαλούν τώρα το ενδιαφέρον όλα αυτά τα συμβάντα είναι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια. Συνέχεια συνέβαιναν αυτά, απλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κανονική η κατάσταση αυτή.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη.
Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση. Γιατί το λέω αυτό;»
Νίκος Χατζηνικολάου: «Και υπάρχει πάντα το μεγάλο ερώτημα αν θα την στηρίξουν οι πανεπιστημιακοί»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα έρθω και σε αυτό. Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο.
Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση.
Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά.
Και κάτι ακόμα να σας πω, το οποίο μου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές.
Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν. Ακούω ότι συλλαμβάνονται «αιώνιοι φοιτητές». Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Δηλαδή θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ολότητά του. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι παρά τις καθυστερήσεις, και υπήρξαν, ναι, καθυστερήσεις στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το τονίζω, όχι της παρέμβασης στα πανεπιστήμια, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία…»
Νίκος Χατζηνικολάου: «Πάντως και όταν τους πιάνουν, συγγνώμη τώρα που θα το πω έτσι λαϊκά, τους ξαναβλέπουμε στην επόμενη κατάληψη μετά από λίγες μέρες».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι, όμως, να σας πω κάτι; Δεν θα κερδηθεί αυτή η μάχη από αυτούς, θα κερδηθεί από το κράτος δικαίου. Και αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει».
Νίκος Χατζηνικολάου: «Κλείνω, μια που μιλήσαμε για αστυνομία και για περιστατικά στα πανεπιστήμια, πρέπει να σας πω και μισή κουβέντα κλείνοντας για την ανασφάλεια που έχουν τα νοικοκυριά στις γειτονιές.
Θα ενισχυθεί περαιτέρω η αστυνόμευση στις γειτονιές; Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, θα έπρεπε να έχω περισσότερο χρόνο για να το κουβεντιάσουμε αλλά έστω ένα σχόλιό σας, μία απάντηση»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Διάφορα ρεπορτάζ τα οποία βλέπω νομίζω δείχνουν μία βελτίωση σε επίπεδο αστυνόμευσης στις πιο δύσκολες γειτονιές της Αθήνας.
Ο σκοπός μας είναι να βγάλουμε τους αστυνομικούς στον δρόμο. Και πρέπει να σας πω ότι ένα παράπλευρο όφελος από την μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία γίνεται είναι ότι μπορούμε να αποδεσμεύσουμε κρατικούς λειτουργούς και αστυνομικούς. Αντί να ασχολούνται με διαδικασίες χαρτούρας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα να μπορούν να βγουν και να κάνουν ουσιαστικά την δουλειά τους και να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές».