Πλεύρης: «Μετά την 5η μέρα μπορείς να πας δουλειά, όχι όμως στην ταβέρνα» (vid)

Newsroom
Πλεύρης: «Μετά την 5η μέρα μπορείς να πας δουλειά, όχι όμως στην ταβέρνα» (vid)
Η απάντηση του Υπ. Υγείας, Θάνου Πλεύρη στην ερώτηση γιατί δεν θεσπίζεται το αρνητικό τεστ για να μπορεί να επιστρέψει κάποιος στην δουλειά του.

Με αφορμή και την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, από χθες έχει προκληθεί μεγάλη κουβέντα για την καραντίνα των 5 ημέρων και την απελευθέρωση όσων δεν έχουν συμπτώματα από εκείνη την ημέρα και μετά.

Ο Θάνος Πλεύρης κλήθηκε να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό, κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του στην εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Εκεί λοιπόν ο Υπουργός Υγείας ρωτήθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη γιατί δεν θεσπίζεται το αρνητικό τεστ για να μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην δουλειά του, καθώς ακόμα και αν φοράει την μέσκα αυξημένης προστασίας, δεδομένα θα υπάρξει στιγμή ή ακόμα και στιγμές που θα την κατεβάσει για κάποιο λόγο.

Κάτι που σημαίνει οτι υπάρχει κίνδυνος διασποράς στον εργασιακό χώρο...

 

Η απάντηση του κ. Πλεύρη ήταν η εξής...

«Η ειδική μας επιτροπή το εισηγήθηκε γιατί μετά την 5η μέρα αυτός που δεν έχει συμπτώματα, άρα δεν έχει πυρετό, δεν έχει βήχα, δεν μεταδίδει ή ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρός. Είναι λανθασμένη η εικόνα που έχουν πολλοί... Αυτός ο άνθρωπος δεν απελευθερώνεται αυτός ο άνθρωπος. Δεν μπορεί να πάει στην ταβέρνα ή να έχει κοινωνική ζωή. Πρέπει να έχει την υψηλής προστασίας μάσκα. Από τη στιγμή που μας λένε οι επιστήμονες οτι δεν υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικότητας μετά την 5η μέρα, παίρνουμε αυτόν τον κανόνα που τον έχει και η Αμερική. Τον εφαρμόζουν και άλλες χώρες, χθες το ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία».

Μεταδοτικότητα ακόμα και μετά απο 10 μέρες

Μάλιστα την ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις, έβλεπε το φως της δημοσιότητας μίας βρετανικής μελέτης που ανέφερε πως ένας στους δέκα ανθρώπους μπορεί να έχει ακόμη ιικό φορτίο ικανό για να μεταδώσει τον κορονοϊό μετά από δέκα ημέρες από την αρχική διάγνωση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής της καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Λόρνα Χάρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Λοιμωξιολογίας «International Journal of Infectious Diseases», χρησιμοποίησαν ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει αν ο ιός είναι δυνητικά ακόμη ενεργός. Ανέλυσαν δείγματα από 176 ανθρώπους που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί θετικοί με μοριακό τεστ PCR.

Διαπιστώθηκε ότι μετά από δέκα ημέρες από το θετικό τεστ το 13% των ατόμων είχαν ακόμη επίπεδα του κορονοϊού στο σώμα τους, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι διατήρησαν τέτοια επίπεδα για διάστημα έως 68 ημερών, χωρίς πάντως αυτό κατ' ανάγκη να σημαίνει ότι ήταν μεταδοτικοί καθ' όλο αυτό το διάστημα.

«Μολονότι πρόκειται για μία σχετικά μικρή μελέτη, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένας δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμείνει πέρα από την περίοδο των δέκα ημερών και έτσι πιθανώς να αποτελεί κίνδυνο για συνεχιζόμενη μετάδοσή του. Επιπλέον, δεν βρέθηκε κάτι κλινικά αξιοσημείωτο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι», δήλωσε η δρ Χάρις.

Τα τεστ PCR, που ανιχνεύουν την παρουσία του κορονοϊού, ενώ μπορούν να πουν εάν κάποιος είχε μολυνθεί πρόσφατα, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν εάν ο ιός είναι ακόμη ενεργός και άρα πιθανώς ικανός να μεταδοθεί. Το τεστ που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί ερευνητές δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ανιχνεύει ενεργό ιό.

«Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί μετά από δέκα ημέρες μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο ερευνητής Μέρλιν Ντέηβις.