Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: O Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής
Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ο 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, οι οποίοι επιβαίνοντας σε δίκυκλο και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Λουκμάν ενώ εκείνος πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του στη λαϊκή.
Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική καραμπίνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.
Στη δίκη σε πρώτο βαθμό που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 και έληξε στις 15 Απριλίου 2014 καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα.[4] Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «για ασήμαντη αφορμή» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο».
Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ (Tzavent Ashlam) δήλωσε πως η Χρυσή Αυγή ήταν υπεύθυνη για έξι ή εφτά δολοφονίες και δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες δεν υπήρξε δίωξη.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2018 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Στις 6 Μαΐου 2019 καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών και 5 μηνών έκαστος. Η έδρα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Απορρίφθηκαν επίσης τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ αντιθέτως αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.
Έπειτα από τη δολοφονία του Λουκμάν, επισκέφθηκε τη χώρα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς (Nils Muižnieks) ο οποίος επισήμανε την τραγική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης.
Τα σημαντικότερα της 17ης Ιανουαρίου…
- 1992: Το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ κηρύττει ενόχους τους πρώην υπουργούς Δ. Τσοβόλα και Γ. Πέτσο.
- 1992: Το Ισραήλ επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στους Παλαιστινίους, από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας.
- 1993: Ο επιθεωρητής του ΟΗΕ Ταντέους Μαζοβιέτσκι δηλώνει ότι τα Σκόπια έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη διαφόρων εθνοτήτων.
- 1993: Στο Ιράκ, αμερικανικοί πύραυλοι πλήττουν πυρηνικούς σταθμούς και βιομηχανική μονάδα κοντά στη Βαγδάτη.
- 1994: Στις ΗΠΑ, 61 άτομα είναι οι νεκροί και πάνω από 10.000 οι τραυματίες από το σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το Λος Άντζελες.
- 1995: Σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ χτυπά την πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους και προκαλώντας πολλές υλικές ζημιές.
- 1997: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπογράφουν την επίσημη συμφωνία για τη Χεβρώνα και η πόλη παραδίδεται στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά από 30 χρόνια ισραηλινής κατοχής.
- 1998: η Πόλα Τζόουνς κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση.
- 1999: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εισηγείται την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων από την Ανγκόλα.
- 2002: Η έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εκτιμάται ότι «διώχνει» από τα σπίτια τους 400.000 ανθρώπους.
*Με πληροφορίες από wikipedia