Η NASA ξεμένει από αστροναύτες: Χιούστον έχουμε πρόβλημα

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Η NASA ξεμένει από αστροναύτες: Χιούστον έχουμε πρόβλημα
Τους λιγότερους αστροναύτες από τη δεκαετία του 1970 έχει πλέον στη διάθεσή της η NASA.

Μπορεί η NASA να πλησιάζει όλο και περισσότερο σε μια νέα εποχή διαστημικών πτήσεων, με κυριότερους στόχους την επιστροφή στη Σελήνη, αλλά και την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή κι έχει να κάνει με τον διαθέσιμο αριθμό αστροναυτών.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Γραφείου Γενικής Επιθεώρησης του Οργανισμού, η NASA θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση νέων αστροναυτών, καθώς τώρα αριθμεί μόλις 44 αστροναύτες, τους λιγότερους που είχε ποτέ στη διάθεσή της από το την δεκαετία του 1970.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2000 για παράδειγμα υπήρχαν τουλάχιστον 150 αστροναύτες, με το μέγεθος του διαστημικού στόλου να συρρικνώνεται δραματικά μετά το τέλος των αποστολών των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Το Γραφείο Γενικής Έρευνας του Οργανισμού σημειώνει ότι αυτή η μείωση οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, με περίπου 10 αστροναύτες να βγαίνουν κάθε χρόνο στη σύνταξη.

Παράλληλα, η εκπαίδευση νέων αστροναυτών είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια γενικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης κι άλλοι 18 έως 24 επιπλέον μήνες, στους οποίους περνούν από ειδική εκπαίδευση για κάποια συγκεκριμένη αποστολή, στην οποία αργότερα θα λάβουν μέρος. Αυτή τη στιγμή για την τάξη του 2021, οι δέκα νέοι υποψήφιοι αστροναύτες του τμήματος, θα είναι έτοιμοι για ένα ταξίδι στο διάστημα - αν όλα πάνε καλά - στα τέλη του 2025.

Την ίδια ώρα η NASA έχει αρχίσει να ανησυχεί για τον αριθμό των διαθέσιμων αστροναυτών της στο άμεσο μέλλον, ενώ δείχνει μια διάθεση αναπροσαρμογής στους χρόνους και στο πρόγραμμα εκπαίδευσής της, προκειμένου να μεγαλώσει όσο γίνεται πιο σύντομα το πλήρωμά της.