Κλιμακώνεται η ένταση: ΟΙ ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Ουκρανούς βουλευτές για συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Newsroom
Κλιμακώνεται η ένταση: ΟΙ ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Ουκρανούς βουλευτές για συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες καθ’ υπαγόρευση της Μόσχας με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετήθηκαν είναι και δύο εν ενεργεία βουλευτές, οι Τάρας Κόζακ και Όλεγκ Βαλόσιν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έλαβαν από την FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, την εντολή να στρατολογήσουν «νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προετοιμαστούν να αναλάβουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υποδομών της χώρας με μια ρωσική δύναμη κατοχής».

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα εάν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

«Δεν περιμένουμε ότι θα ανταποδώσουμε στη Ρωσία με αυτές τις ενέργειες, κάνουμε βήματα τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δείχνει ότι στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε, να αποκαλύψουμε και να υπονομεύσουμε τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τα δύο άλλα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι πρώην αξιωματούχοι Βολοντίμιρ Ολιούνικ και Βλαντίμιρ Σίφκοβιτς οι οποίοι, όπως και οι δύο βουλευτές, ενεργούσαν κατ’ εντολή της FSB και έπαιξαν ρόλο στη ρωσική εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση κυρίαρχων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, προς υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Ο Κόζακ ελέγχει ειδησεογραφικά κανάλια στην Ουκρανία και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στήριξε τα σχέδια της FSB να δυσφημίσει υψηλόβαθμους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας και τον ίδιο, ψευδώς, για κακοδιαχείριση.

Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες ενέργειες της Ουάσιγκτον με στόχο εκείνους που προωθούν τη ρωσική παραπληροφόρηση και παρέμβαση, ανέφερε ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν στα σχέδια των ΗΠΑ είναι να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, ένας αξιωματούχος απάντησε ότι «δεν έχει αποσυρθεί καμία επιλογή από το τραπέζι».

Ζελένσκι: «Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου φοβάται μια πιθανή ρωσική εισβολή, είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ήσσονες εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν λίγα θύματα και λίγη οδύνη, μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

«Το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης», πρόσθεσε.

Χθες Τετάρτη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει» στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε». Η δήλωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι η αντίδραση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ήταν πιο μετριοπαθής, ωστόσο ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπόσχονται μια «ταχεία, σοβαρή και ενιαία απάντηση» εάν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάσουν τα ουκρανικά σύνορα.