Η συντομότερη αεροπορική πτήση στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από 15 λεπτά (vid)

Newsroom
Η συντομότερη αεροπορική πτήση στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από 15 λεπτά (vid)
Πτήση σε χρόνο dt.

Περίπου 15 λεπτά κρατάει η συντομότερη αεροπορική πτήση στην Ελλάδα. Πρόκειται για το ταξίδι που ενώνει την Κάρπαθο με την Κάσο με την προσγείωση και την απογείωση να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 10 λεπτά.

Σήμερα η συγκεκριμένη διαδρομή, τόσο σημαντική για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων εξυπηρετείται από την SkyExpress.

Κάτι αντίστοιχο με την Ελλάδα συμβαίνει και στην Σκωτία, μια χώρα που αποτελείται κι αυτή από πολλά νησιά. Εδώ και 50 χρόνια τα αεροπλάνα της εταιρείας Loganair κάνουν μια ιδιαίτερη και αρκετά σύντομη διαδρομή. Ενώνουν το μικρό νησί Γουέστρι, που αποτελεί κομμάτι του νησιωτικού συμπλέγματος των Ορκάδων (Orkney Islands), λίγο βορειότερα από τις ακτές τις Σκωτίας, με το ακόμα μικρότερο Πάπα Γουέστρι των 80 κατοίκων.

Η απόσταση που διανύει το αεροπλάνο είναι 2,7 χιλιόμετρα. Η συνήθης διάρκεια της πτήσης είναι από ενάμιση έως δύο λεπτά. Πρόκειται για μια σωτήρια λύση για τους 500 περίπου κατοίκους του Γουέστρι και τους περίπου 80 ανθρώπους που ζουν στο Πάπα Γουέστρι.

Σύμφωνα με την λίστα των ρεκόρ Guiness η πτήση LM711 είναι η συντομότερη στον κόσμο. Όταν ο άνεμος είναι ευνοϊκός και το βάρος των αποσκευών μικρό, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει κάτω από ένα λεπτό. Το ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι 53 δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη πτήση πραγματοποιείται 2 ή 3 φορές την ημέρα με μικρά αεροπλάνα τύπου Britten-Norman BN-2 Islander. Η καμπίνα τους, η οποία δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα βανάκι, μπορεί να φιλοξενήσει έως 9 ανθρώπους -τον πιλότο και 8 επιβάτες. Ο θόρυβος της πτήσης είναι ανυπόφορος. Φυσικά δεν υπάρχει αεροσυνοδός, φαγητό, ποτό και όποιος θέλει να πάει τουαλέτα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή.