Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι η μετά θάνατον ζωή είναι αδύνατη
Ένας επιστήμονας ανέφερε πως είναι καιρός πλέον να απομακρυνόμαστε από την ιδέα ότι υπάρχει ζωή και μετά τον θάνατο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «πέρα από τη σφαίρα των επιστημονικών πιθανοτήτων».
Ο Sean Carroll είναι κοσμολόγος και καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του στη μελέτη των νόμων της φυσικής. Το συμπέρασμα του Carroll για τη ζωή μετά τον θάνατο βασίζεται στην κατανόηση ότι «οι νόμοι της φυσικής που διέπουν την καθημερινή ζωή είναι πλήρως κατανοητοί», επομένως όλα συμβαίνουν μέσα στα πεδία αυτού.
Για να υπάρξει μια μεταθανάτια ζωή, η συνείδηση θα πρέπει να είναι κάτι εντελώς διαχωρισμένο από το φυσικό μας σώμα, μια πιθανότητα που οι νόμοι της φυσικής αρνούνται.
Για όσους από εμάς που δεν είμαστε επιστήμονες, η συνείδηση μπορεί να γίνει κατανοητή στην πιο βασική της μορφή, ως μια σειρά ατόμων και ηλεκτρονίων που ουσιαστικά μας δίνουν το μυαλό μας όπως το ξέρουμε.
Σύμφωνα με τον Carroll, οι νόμοι του σύμπαντος δεν επιτρέπουν σε αυτά τα σωματίδια να συνεχίσουν να λειτουργούν αφού φύγουμε από τη ζωή.
Ο Carroll έγραψε στο Scientific American: «Οι ισχυρισμοί ότι κάποια μορφή συνείδησης επιμένει αφού το σώμα μας πεθάνει και αποσυντεθεί, τα συστατικά του άτομα αντιμετωπίζουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο: οι νόμοι της φυσικής που κρύβονται πίσω από την καθημερινή ζωή είναι πλήρως κατανοητοί και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας να επιμείνουν μετά το θάνατό μας».
Και συνέχισε: «Αν δεν είναι τίποτα άλλο παρά άτομα, δεν υπάρχει σαφώς κανένας τρόπος για να επιβιώσει η ψυχή από τον θάνατο. Η πίστη στη μετά θάνατον ζωή, για να το θέσω ήπια, απαιτεί φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο».
Μόλις αυτό γίνει αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες, ο Carroll είπε ότι τότε μπορούν πραγματικά να αρχίσουν να κατανοούν πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό: «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ανταγωνιστές για ιδέες που είναι δραματικά ασυμβίβαστες με όλα όσα γνωρίζουμε για τη σύγχρονη επιστήμη.
Μόλις ξεπεράσουμε κάθε απροθυμία να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα σε αυτό το θέμα, μπορούμε να καταλήξουμε σε πολύ πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα για το πώς λειτουργούν πραγματικά τα ανθρώπινα όντα και η συνείδηση».