Η Μόσχα βλέπει πιθανότητα συμβιβασμού με τη Δύση! (vids)

Newsroom
Η Μόσχα βλέπει πιθανότητα συμβιβασμού με τη Δύση! (vids)
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.
«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

 

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή»

Την ίδια ώρα, η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBR.

«Οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή και προτρέπουμε το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε στο να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην Ουκρανία», έγραψε η Βρετανίδα υπουργός σε μήνυμα στο Twitter.

Επιπλέον, η Λιζ Τρας είπε σήμερα ότι παρέδωσε ένα αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για το θέμα της Ουκρανίας, όταν ερωτήθηκε πώς πήγαν οι συναντήσεις της με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φυσικά και δεν άρεσε στους Ρώσους αυτό που είχα να πω, όμως το λέω και θέλω να σταματήσουν και θέλω να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα σοβαρό κόστος έπειτα από μια εισβολή», ανέφερε η Τρας σε δημοσιογράφους, αφότου προήδρευσε της συνάντησης της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων.

«Μεγάλο λάθος» η μεταφορά πρεσβειών από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία

εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία.

"Είναι μεγάλο λάθος -- αλλά είναι δική τους απόφαση -- να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία... Η Ουκρανία είναι ενωμένη και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα από το Κίεβο τη Ρωσία να αδράξει τις "προσφορές για διάλογο" ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

"Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο", δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.

"Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών", υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. "Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα "γεωπολιτικό όπλο".

"Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο", δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος σε αυτόν τον αγωγό που αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα "εγγυάτο την ασφάλειά μας", μια απαίτηση που διατυπώνουν κατ΄επανάληψη οι ουκρανικές αρχές με τον φόβο μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

"Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα", είπε ο Β. Ζελένσκι.