Το χρονικό του επεισοδίου στην Ουκρανία: Ένας και όχι δύο οι Έλληνες που σκοτώθηκαν (vid)
Το τοπίο γύρω από το επεισόδιο στο χωριό Γρανίτνε της Ουκρανίας με τον θάνατο δύο ατόμων, ξεκαθάρισαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, αλλά και ο Έλληνας δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην χώρα, Κώστας Ονισένκο.
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως τα δύο θύματα είναι ένας Ουκρανός και ένας με ελληνική καταγωγή και όχι δύο Έλληνες, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, αφορμή για το επεισόδιο δεν ήταν κάποια διένεξη για πολιτικούς λόγους, αλλά επειδή ένας Ουκρανός στρατιώτης μέθυσε και τσακώθηκε με τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που ήθελε να τον βγάλει έξω από το μαγαζί.
Κατά την διάρκεια του καυγά τρεις Έλληνες πήγαν να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη και τότε ο Ουκρανός στρατιώτης πυροβόλησε, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον έναν και να τραυματίσει τον άλλον.
Αναλυτικά η ανακοίνωση...
«Στις 13 Φεβρουαρίου, στο χωριό Γρανίτνε, συνέβη μια τραγωδία, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώθηκαν δύο άτομα: ένας πολίτης και ένας στρατιώτης του Ουκρανικού στρατού. Η σύγκρουση για ασήμαντή αφορμή έληξε με το να χάσουν τη ζωή τους οι δύο άντρες και οι άλλοι δύο να νοσηλευτούν. Το ένα από τα θύματα ήταν πολίτης Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής και το άλλο δεν είχε ελληνικές ρίζες. Οι δύο τραυματίες είναι ντόπιοι Έλληνες.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Μοιραζόμαστε τη θλίψη σας. Απευθυνόμαστε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Ελλάδας με παράκληση να μην δοθεί σε αυτή τη τραγωδία κανένας πολιτικός χαρακτήρας.
Η σύγκρουση, που έγινε τη νύχτα σε τοπική καφετέρια δεν έχει καμία απολύτως σχέση ούτε με επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής των μερών, ούτε με κάποιες στρατιωτικές διώξεις του τοπικού πληθυσμού, πράγματα που επινοήθηκαν από κάποιους Έλληνες bloggers. Όλοι οι δράστες έχουν συλληφθεί και διεξάγεται έρευνα.
Παρακαλούμε πολύ τους δημοσιογράφους να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, αλλά να τις ελέγχουν και να τις διασταυρώνουν προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση, στους οικισμούς με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό που βρίσκονται στη εμπόλεμη ζώνη, είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Όλοι κατανοούν την σοβαρότητα της κατάστασης και την απειλή μιας νέας στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά σε αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών βρίσκονται από το 2014.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με εκπροσώπους των ελληνικών αντιπροσωπιών, παρακολουθούμε την κατάσταση και θυμόμαστε τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κου Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψή του στη Μαριούπολη: «η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα στους Έλληνες της Ουκρανίας και θα τους στηρίξουν».