Γιατί δεν μπορείς να μεταφέρεις υγρά άνω των 100 ml στο αεροπλάνο
Μπορεί στη ζωή σημασία να έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, ωστόσο όταν μιλάμε για αεροπορικά ταξίδια, τότε δεν είναι λίγοι αυτοί που αν είχαν την ευκαιρία, θα το «προσπερνούσαν», προκειμένου να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στον τελικό τους προορισμό.
Βλέπεις, όλη αυτή η αναμονή στο αεροδρόμιο, τα check in, οι ουρές, αλλά και οι έλεγχοι, αποτελούν για πολλούς μία άκρως κουραστική διαδικασία. Και δεν έχουν άδικο, από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί. Κάπως έτσι, οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να διπλοτσεκάρουν τα πράγματα, που βάζουν στη βαλίτσα τους, για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως στο αεροδρόμιο.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν φυσικά είναι τα υγρά, που θα πάρουν μαζί τους. Σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αεροπορικές πτήσεις, «τα υγρά που μεταφέρονται στις χειραποσκευές, όπως αεροζόλ, ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ, πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml».
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κάποιος έχει στην αποσκευή του ένα μπουκαλάκι με 150 ml νερού, τότε θα αναγκαστεί να το πετάξει πριν ανέβει στο αεροπλάνο. Προς τι, όμως, αυτός ο περιορισμός; Η απάντηση είναι πως γίνεται για λόγους ασφαλείας, μετά από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006.
Οι βρετανικές αρχές σε έναν μυστικό έλεγχο που έκαναν στις αποσκευές του επιβάτη Abdulla Ahmed Ali, ο οποίος επέστρεφε από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εντόπισαν μια ύποπτη ουσία στο αναψυκτικό του, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό από μπαταρίες. Τα πράγματα που είχε μαζί του ανησύχησαν τις αρχές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα, στην οποία ενεπλάκη και η MI5, η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφαλείας.
Σε κάποιο σημείο της έρευνας, οι αρχές αντιλήφθηκαν το κόλπο του Ali. Με μια σύριγγα άνοιγε μια μικροσκοπική τρύπα στα μπουκάλια του αναψυκτικού και έριχνε το εκρηκτικό σε υγρή μορφή, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το καπάκι. Έτσι, το μπουκάλι θα πέρναγε από τον έλεγχο, καθώς θα φαινόταν πως δεν έχει ανοιχτεί.
Η συγκεκριμένη ιστορία έγινε μέχρι και ντοκιμαντέρ στο Netflix με τίτλο «Τρομοκρατία στο Πάρα Πέντε». Τελικά, ο Abdulla Ahmed Ali, καθώς και πολλοί συνεργάτες του, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2009. Έκτοτε οι έλεγχοι και οι περιορισμοί στις αποσκευές των επιβατών στις πτήσεις αυξήθηκαν.
Γιατί, όμως, να μεταφέρουμε μόνο μπουκαλάκια μέχρι 100ml και μάλιστα τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου; Αυτό γίνεται καθώς σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, Kip Hawley, αποτελούν το «ανώτατο ασφαλές όριο», αποκλείοντας τη μεταφορά επαρκούς ποσότητας εκρηκτικού υγρού στο αεροπλάνο.
Παρόλα αυτά, αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να έχει ένα μπουκαλάκι νερό μέσα στο αεροπλάνο, μπορεί να το μεταφέρει είτε άδειο και να το γεμίσει μετά τον έλεγχο, είτε παγωμένο, καθώς οτιδήποτε βρίσκεται σε στερεή μορφή, μπορεί να περάσει κανονικά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Φρίκη στα Φιλιατρά: 19χρονη εξωθούσε στην πορνεία την 14χρονη αδερφή της, την κατήγγειλε ο πατέρας τους
- Μπάιντεν για την κρίση στην Ουκρανία: «Παραμένει πιθανή μια ρωσική εισβολή, έτοιμοι να αντιδράσουμε» (vid)
- Παρέμβαση Πλιώτα για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη: Ζητάει την κατά προτεραιότητα έρευνα της υπόθεσης