Δέντρα μέσα στη θάλασσα: Το παράξενο χόμπι του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γεωργία
Πώς θα αντιδρούσες αν έβλεπες ένα πελώριο δέντρο να «επιπλέει» πάνω στη θάλασσα; Μια εικόνα που για πολλούς θα αποτελούσε ένα αποκύημα της φαντασίας, στη Γεωργία έχει γίνει συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό γιατί όπως είδαμε στο ντοκιμαντέρ «Taming the Garden» της σκηνοθέτιδας Σαλομέ Τζάσι, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας (με περιουσία που φτάνει ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes), έχει βαλθεί να δημιουργήσει το πιο σουρεαλιστικό σκηνικό.
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας (από το 2012 ως το 2013), ο οποίος ασκεί μέχρι και σήμερα επιρροή, διατηρεί μία φουτουριστική κατοικία στην κορυφή ενός βουνού λίγο έξω από την παλιά πόλη της Τιφλίδας. Ένα φρούριο φτιαγμένο από ατσάλι και γυαλί, το οποίο θα ζήλευε κάθε κακός πρωταγωνιστής υπερηρωικών ταινιών. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει κι ένα τεράστιο βοτανικό πάρκο, γεμάτο με αιωνόβια δέντρα στην κωμόπολη Σεκβετίλι της Γεωργίας, όπου έχει το εξοχικό του.
Μόνο που τα περίπου 200 δέντρα που βρίσκονται στο πάρκο, δεν έχουν φυτρώσει και μεγαλώσει εκεί. Για την ακρίβεια ταξίδεψαν μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα και και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με γιγάντια οχήματα, μέχρι τον κήπο του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Στο ντοκιμαντέρ της Τζάσι παρακολουθούμε αυτό το ταξίδι των δέντρων μέσα από τη θάλασσα, ενώ μαθαίνουμε πώς ακριβώς εξασκεί αυτό το τρομακτικό του χόμπι ο Ιβανισβίλι.
Ουσιαστικά, δίνει οδηγία στους ανθρώπους του να επισκεφτούν διάφορα μέρη, χωράφια και σπίτια απλών πολιτών, όπου έχουν τις ρίζες τους αυτά τα δέντρα. Εκείνοι τους δίνουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο και με τη βοήθεια τεράστιων μηχανημάτων, τα ξεριζώνουν και τα μεταφέρουν, παρακάπτοντας φυσικά κάθε γραφειοκρατικό κόλλημα.
Η σκηνοθέτιδα αποφασίζει να μην πάρει κάποια θέση στο ντοκιμαντέρ της, αλλά ακόμη και ο πιο απλός νους καταλαβαίνει πως αυτό που κάνει ο Ιβανισβίλι αποτελεί μια επίδειξη πλούτου και δύναμης. Η είσοδος στο πάρκο του 65χρονου επιχειρηματία είναι δωρεάν για το κοινό, αν και του κόστισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, υπάρχουν παντού κάμερες και αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι προειδοποιούν τον κόσμο να μην πλησιάζει τα δέντρα.
Από το καλοκαίρι του 2020, όταν και άνοιξε το πάρκο, το έχουν ήδη επισκεφτεί σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η κατασκευή του απασχόλησε μέχρι και το κινηματογράφο, αποτελώντας το θέμα του ντοκιμαντέρ «Taming the Garden», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance.
Τι ήθελε, όμως, πραγματικά να πετύχει ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι με αυτό το δημιούργημα;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Δολοφονία Τεμπονέρα: Πώς ο Γιάννης Καλαμποκάς αποφυλακίστηκε απ' τα ισόβια και έγινε προϊστάμενος σε τράπεζα (vid)
- Squid Game: Η αλήθεια πίσω απ' την ιστορία του 1986, το Κορεάτικο Άουσβιτς και την πτώχευση της Ssangyong (vid)
- Ο Νικολόπουλος προόριζε το «Υπάρχω» για τον Μητροπάνο: «Θα μας δείρουν με τέτοια τραγούδια» είχε πει ο Καζαντζίδης (vid)