Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ: Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση (vid)
- «Αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία
- Καταδίκασε ο Σολτς
- Αντίδραση από Ευρωπαϊκή Ένωση
- Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουκρανία
- Δύο στρατιώτες κι ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς των αυτονομιστών
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, όπως ανέφερε και επίσημα σε διάγγελμά του στον ρωσικό λαό. Κάτι που είχε διαρρεύσει ήδη το Κρεμλίνο.
«Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε η ρωσική προεδρία.
Ο Πούτιν μάλιστα ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, και εκείνοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους» συγκαλόντας Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
«Αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε το διάγγελμά του για την ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι και πάλι κρίσιμη. «Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας», δήλωσε, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία.
«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία. Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν», πρόσθεσε. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών. Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία», δήλωσε.
Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετά-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία. Ο Πούτιν κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία και ότι δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους.
Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση. «Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα.
«Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα», λέει ο Πούτιν κι αν η Ουκρανία «αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό». Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως «τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας».
Η Ουκρανία, άλλωστε, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου», σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Καταδίκασε ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.
Αντίδραση από Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).
«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.
Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.
Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.
Νωρίτερα το ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Πούτιν προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του εντός της ημέρας.
Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Δύο στρατιώτες κι ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς των αυτονομιστών
Δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.
Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο χωριό Ζαϊτσεβέ, ενώ ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκαν στην κοινότητα Βοντιανέ, ανέφερε η ουκρανική αστυνομία, σε ένα δελτίο Τύπου. Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου.
Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμάχου, του Αλεξέι Τσιρόκι, 51 ετών, σε έναν βομβαρδισμό των αυτονομιστών στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ζαϊτσεβέ.
Πρόκειται για το πρώτο θύμα άμαχο που επιβεβαιώνεται φέτος στον πόλεμο με τους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή του πριν από οκτώ χρόνια.
Οι αυτονομιστές της γειτονικής περιοχής του Λουγκάνσκ ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι ένας αξιωματούχος τους τραυματίστηκε σε μια επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που κατέστρεψε το όχημά του.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Το πιο... αμφιλεγόμενο κτίριο βρίσκεται στο Εκουαδόρ: Τα ερωτήματα που γεννά και οι απαντήσεις του ιδιοκτήτη (vid)
- Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί-Ντρέιφους: Η ιστορία της «τσαρίνας των επιχειρήσεων», που διεκδικεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Τραγωδία: Έντεκα άνθρωποι πήδηξαν από τρένο όταν σήμανε συναγερμός για πυρκαγιά και σκοτώθηκαν από διερχόμενη αμαξοστοιχία στην Ινδία (vid)