Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης: Γιατί δεν ορίστηκε Παρασκευή να το κάνουμε τριήμερο
Είναι η μέρα που όλος ο τόπος βρωμάει τσίκνα… Όλοι ψήνουν μανιωδώς και γίνεται κραιπάλη δίχως αύριο με κρεατοφαγία, λες και «χτες» ή «αύριο» στο απαγορεύει κανείς. Ας όψεται η παράδοση όμως... »Τσικνοπέμπτη» λέει (ή Τσικνοπέφτη) και το ερώτημα που γεννάται είναι άλλο. Γιατί Πέμπτη και όχι άλλη μέρα; Γιατί όχι, Παρασκευή για να το κάναμε και τριήμερο; Όχι ότι είναι αργία, αλλά στην Ελλάδα είμαστε, ψοφάμε για τριημεράκια.
Την «Τσικνοπέμπτη», που γιορτάζουμε την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου - η οποία λέγεται και «κρεατίνη» εξ ου και η ατελείωτη κραιπάλη κρεατοφαγίας, σύμφωνα με το έθιμο, τσικνίζουμε το λίπος των κρεατικών που στάζει στα πυρωμένα κάρβουνα.
Πάμε όμως στην απάντησή μας… Γιατί όχι Τσικνοπαρασκευή και το τσίκνασμα γίνεται Πέμπτη και συγκεκριμένα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα; Αυτό γίνεται λοιπόν, γιατί σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας.
Παράλληλα, δεδομένου ότι η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της «Τυρινής», που ξεκινάει η σταδιακή αποχή από το κρέας προκειμένου οι πιστοί να προετοιμαστούν για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, η μεσαία εβδομάδα της Κρεατινής ήταν η πιο ταιριαστή για το έθιμο την Πέμπτη της.