Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η Τιφλίδα καταλαμβάνεται από τους Ρώσους

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η Τιφλίδα καταλαμβάνεται από τους Ρώσους
Η πόλη στο παρελθόν είχε μια σημαντική μειονότητα Ρώσων, οι περισσότεροι εκ των οποίων την εγκατέλειψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο το 2008.

Σαν σήμερα, στις 25 Φεβρουαρίου, το 1921, η Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, καταλαμβάνεται από τους Ρώσους.

Η ανεξαρτησία της Γεωργίας είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία στη Συνθήκη της Μόσχας , που υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 1920, και η επακόλουθη εισβολή στη χώρα δεν συμφωνήθηκε καθολικά στη Μόσχα.

Κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από δύο σημαντικούς γεωργιανής καταγωγής Σοβιετικούς/Ρώσους αξιωματούχους, τον Joseph Stalin και τον Sergo Ordzhonikidze , οι οποίοι στις 14 Φεβρουαρίου 1921 έλαβαν τη συγκατάθεση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Λένιν να προχωρήσει στη Γεωργία, με το πρόσχημα της υποστήριξης της «εξέγερσης αγροτών και εργατών». στη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη γεωργιανή πρωτεύουσα Τιφλίδα (τότε γνωστή ως Τίφλις στους περισσότερους μη γεωργιανούς ομιλητές) μετά από σφοδρές μάχες και διακήρυξαν την Γεωργιανή Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στις 25 Φεβρουαρίου 1921.

 

Η υπόλοιπη χώρα καταλήφθηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες, αλλά μόλις τον Σεπτέμβριο του 1924 εδραιώθηκε σταθερά η σοβιετική κυριαρχία. Σχεδόν ταυτόχρονη κατάληψη μεγάλου τμήματος της νοτιοδυτικής Γεωργίας από την Τουρκία (Φεβρουάριος – Μάρτιος 1921) απείλησε να εξελιχθεί σε κρίση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και οδήγησε σε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις από τους Σοβιετικούς στην Τουρκική Εθνική Κυβέρνηση στη Συνθήκη του Καρς.

Η Τιφλίδα

Η πόλη συχνά καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε, ενώ γνώρισε πολλούς κατακτητές: τους Πέρσες τον 6ο αιώνα, τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τους Άραβες τον 7ο αιώνα. Το 1122 ο Δαβίδ Δ' της Γεωργίας (γνωστός ως "ο Οικοδόμος") κατέλαβε την Τιφλίδα και την αποκατέστησε ως πρωτεύουσα, αλλά το 1234 έπεσε στους Μογγόλους και το 1386 λεηλατήθηκε από τον Τιμούρ. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη πολλές φορές και το 1795 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Πέρσες.

Το 1801 η Τιφλίδα καταλήφθηκε από τους Ρώσους, οι οποίοι βελτίωσαν τις επικοινωνίες της πόλης με την κατασκευή της Γεωργιανής Στρατιωτικής Οδού κατά μήκος του Μεγάλου Καυκάσου από το Βλαντικαβκάζ έως την Τιφλίδα. Το 1872 συνδέθηκε σιδηροδρομικά με το Πότι στη Μαύρη Θάλασσα και το 1883 με το Μπακού στην Κασπία Θάλασσα. Το 1921 έγινε η πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Η παλαιά πόλη της Τιφλίδας, που βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης, φιλοξενεί τις παλαιές μεσαιωνικές εκκλησίες και τα παλαιά ατμοσφαιρικά σπίτια με διακοσμητικά μπαλκόνια για τα οποία η πόλη είναι γνωστή. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η πόλη παραμελήθηκε, σήμερα ωστόσο έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν σχέδια για την προσθήκη τρίτης γραμμής μετρό μέσω της περιοχής Βάκε, διευρύνοντας σημαντικά τις υπάρχουσες δύο γραμμές.

Περίπου το 85% του πληθυσμού είναι Γεωργιανοί, ενώ το 7% είναι Αρμένιοι. Η πόλη στο παρελθόν είχε μια σημαντική μειονότητα Ρώσων, οι περισσότεροι εκ των οποίων την εγκατέλειψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο το 2008. Η Τιφλίδα παραμένει μια πολυπολιτισμική πόλη, με κοινότητες άλλων λαών του Καυκάσου, καθώς και Έλληνες, Γερμανούς, Εβραίους, Ασσύριους και Εσθονούς

Τα σημαντικότερα της 25ης Φεβρουαρίου

  • 1912: Η Μαρία Αδελαΐδα, η μεγαλύτερη από τις έξι κόρες του Γουλιέλμου Δ΄ του Λουξεμβούργου, γίνεται μεγάλη δούκισσα του Λουξεμβούργου.
  • 1932: Ο Αδόλφος Χίτλερ αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα με πολιτογράφηση, γεγονός που του επιτρέπει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
  • 1941 - Στο κατεχόμενο Άμστερνταμ, κηρύσσεται γενική απεργία ως απάντηση στα αυξανόμενα μέτρα κατά των Εβραίων που θεσπίζουν οι Ναζί.
  • 1947: Ανακηρύσσεται η επίσημη διάλυση της Πρωσίας από το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου. Η πρωσική κυβέρνηση είχε ήδη καταργηθεί το 1934 με τον νόμο για την ανασυγκρότηση του Ράιχ.
  • 1948: Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης στην Τσεχοσλοβακία.
  • 1951: Ο Χουάν Περόν εγκαινιάζει επίσημα στο Μπουένος Άιρες τους πρώτους Παναμερικανικούς Αγώνες.
  • 1956: Ο Νικίτα Χρουστσόφ εκφωνεί την ομιλία «Περί της προσωπολατρείας και των συνεπειών της», με την οποία ξεκινά η περίοδος της αποσταλινοποίησης στην ΕΣΣΔ.
  • 1973: 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτιρίου με συνθήματα κατά της χούντας.
  • 1982: Ρεκόρ ταχύτητας από εκχιονιστικό όχημα με 239 χλμ/ώρα.
  • 2002: Η αμερικανική εταιρεία Οdyssey Μarine Εxploration παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις ότι ανακάλυψε το «Sussex», μια βρετανική ναυαρχίδα με 80 κανόνια, η οποία ναυάγησε το 1694, μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Το πλοίο εικάζεται ότι μετέφερε τόνους χρυσού και ασημιού, ένα θησαυρό αξίας 4,5 δις ευρώ.

*Με πληροφορίες από Wikipedia