mIRC: 27 χρόνια από την εμφάνισή του, είναι ακόμη «ζωντανό»!

Παύλος Παπαπαύλου
mIRC: 27 χρόνια από την εμφάνισή του, είναι ακόμη «ζωντανό»!
Η δημοφιλής πλατφόρμα επικοινωνίας, παραμένει ενεργή ακόμη και σήμερα.

Μία από τις πρώτες εφαρμογές για ανταλλαγή μηνυμάτων και επικοινωνία μεταξύ αγνώστων χρηστών ήταν το mIRC. Το εν λόγω app δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε πριν από 27 χρόνια, στις 28 Φεβρουαρίου 1995.

Ήταν ιδιαίτερα απλοϊκό στη χρήση του, αφού ουσιαστικά ο χρήστης συνδεόταν σε ένα δωμάτιο και είχε στο κέντρο έναν γενικό πίνακα αναρτήσεων με μηνύματα από όλους τους χρήστες, ενώ στα δεξιά βρισκόταν μια λίστα με όλα τα μέλη και με τα οποία επιτρεπόταν η πριβέ επικοινωνία σε ξεχωριστή καρτέλα.

Το mIRC ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα IRC (Internet Relay Chat) που κυκλοφόρησαν για το λειτουργικό Windows και μόνο μέσα από τους servers του CNET κατέβηκε πάνω από 40 εκατομμύρια φορές.

Δημιουργός του είναι ο Khaled Mardam-Bey, ο οποίος και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην υλοποίηση της αρχικής ιδέας του το 1994.

 

Πέραν της συζήτησης, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν κάποιες απλοϊκές εντολές scripting για αλλαγές πχ. στην εμφάνιση του chat, ενώ προσφερόταν και η επιλογή ανταλλαγής αρχείων.

Για όσους θέλουν να ζήσουν ξανά τις χρυσές εποχές του παρελθόντος, το πρόγραμμα συνεχίζει να λειτουργεί και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ.

Για όσους θέλουν, δε, υπάρχει ακόμη και ελληνικός server του GRnet, στον οποίο μπορείτε να μπείτε με τα εξής απλά βήματα: file/select server…/add και εισαγωγή του srv.irc.gr.

Στη συνέχεια πατάτε «ΟΚ» και είστε έτοιμοι να συζητήσετε με άλλους Έλληνες σε διάφορα κανάλια που υπάρχουν ακόμη.