5 συμβουλές αποταμίευσης για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 2005
Πριν μερικά χρόνια ο κόσμος μας ήταν πολύ διαφορετικός. Όσοι έχουν ζήσει τις δεκαετίες των '80s και των '90s μπορούν να επιβεβαιώσουν πως η καθημερινότητα εκείνη την εποχή είχε λιγότερες έγνοιες, αλλά και περισσότερα χρήματα. Αντίθετα, όσοι γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια, οι σημερινοί Milennials, δεν θα λέγαμε ότι στάθηκαν το ίδιο τυχεροί.
Οι μισθοί άρχισαν να αλλάζουν, ήρθε η ανεργία, η οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού στη συνέχεια και τώρα ακόμη κι ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκά εδάφη, για να γεμίσει με μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα τα σημερινά 30something άτομα.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, προκειμένου να βάλουμε στην άκρη κάποια χρήματα; Πέρα από «χρυσούς» κανόνες, όπως ο 50-30-20, υπάρχουν πέντε απλές συμβουλές, οι οποίες αν ακολουθηθούν σε καθημερινή βάση, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα ή του χρόνου.
Πρέπει να παρακολουθείς το μπάτζετ σου
Δεν είναι σημαντικό μόνο να γνωρίζεις πόσα χρήματα μπαίνουν στον λογαριασμό σου κάθε μήνα, αλλά και πόσα βγαίνουν από αυτόν. Από το μικρότερο, μέχρι το μεγαλύτερο ποσό που ξοδεύεις. Το να παρακολουθείς καθημερινά το μπάτζετ σου, θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη διαχείρισή του. Αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα, κατεβάζοντας κάποια εφαρμογή «εσόδων-εξόδων» στο κινητό σου τηλέφωνο. Εκεί θα περνάς τα έσοδά σου, αλλά και καθετί που αγοράζεις μέσα στον μήνα.
Κάθε ευρώ μετράει
Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να μη δίνουμε σημασία στα μικροποσά, που ξοδεύουμε μέσα στην ημέρα μας. Μπορεί ένα πακέτο τσίχλες, που αγόρασες από το περίπτερο, να πιστεύεις ότι δεν θα επηρεάσει τον μισθό σου στο τέλος του μήνα, αλλά αν συνηθίζεις να αγοράζεις τέτοια μικροπράγματα, τότε το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, από αυτό που αρχικά πίστευες.
Ξεπλήρωσε το χρέος σου
Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποταμίευση, είναι βασικό πρώτα από όλα να μην χρωστάμε. Έτσι, αν πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, είναι από το να πληρώσεις τα χρέη σου. Τσέκαρε αν έχεις κάποιο ποσό στην πιστωτική σου κάρτα και άρχισε σιγά σιγά να βάζεις χρήματα εκεί, προκειμένου να «κλείσεις» αυτή την τρύπα.
Μήπως να περιορίσεις το delivery;
Έχεις σκεφτεί πόσα χρήματα ξοδεύεις καθημερινά για φαγητό ή καφέ απ' έξω; Αν αρχίσεις να μαγειρεύεις και να παίρνεις ένα ταπεράκι στο γραφείο ή αν φτιάχνεις τον καφέ σου μόνος σου, τότε μπορείς εύκολα να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη.
Θέσε στόχους αποταμίευσης
Μερικές φορές χρειάζεσαι απλώς ένα κίνητρο για να μαζέψεις μερικά χρήματα. Για παράδειγμα αν ξέρεις ότι θέλεις να πας ένα ταξίδι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ή να κάνεις κάποια αγορά (από ένα λάπτοπ, μέχρι ένα αυτοκίνητο), τότε θα σου είναι πιο εύκολο να φτάσεις αργά ή γρήγορα στον στόχο σου.