Πόσοι πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία και πού πηγαίνουν;

Newsroom
Πόσοι πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία και πού πηγαίνουν;
Ήδη ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και η ΕΕ αναφέρει ότι θα φτάσουν στα εφτά εκατομμύρια.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και την παράθεση που κάνει το BBC. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναφέρει παράλληλα ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας και ότι φυσικά θα υποδεχθεί (η ΕΕ) τους πρόσφυγες με «ανοιχτές αγκάλες».

Σε ποιες χώρες καταφεύγουν οι πρόσφυγες της Ουκρανίας;

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες περνούν σε γειτονικές χώρες στα δυτικά, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία, κάποιοι έχουν έρθει και στην Ελλάδα, υπολογίζονται στους 2.000 ενώ λιγότεροι σε αριθμό έχουν πάει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής:

Η Πολωνία έχει δεχθεί 505.582 πρόσφυγες
Ουγγαρία 139.686
Μολδαβία 97.827
Σλοβακία 72.200
Ρουμανία 51.261
Ρωσία 47.800
Λευκορωσία 357

Σχεδόν 90.000 άνθρωποι έχουν μετακομίσει από αυτές τις χώρες σε άλλες στην Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα.

Πώς φεύγουν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία;

Πολλοί Ουκρανοί περίμεναν έως και 60 ώρες για να περάσουν στην Πολωνία, εν μέσω χιονιών και παγετού, ενώ όσοι εισέρχονται στη Ρουμανία, η αναμονή τους για να περάσουν τα σύνορα ήταν έως και 20 ώρες.

Πολλοί δε, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα τρένα που φεύγουν από πόλεις της Ουκρανίας για τις γειτονικές. Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν χρειάζονται έγγραφα για να μπουν στις άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει κατά προτίμηση να έχουν τα εσωτερικά ή ξένα διαβατήριά τους, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών που ταξιδεύουν μαζί τους και ιατρικά έγγραφα.

Για να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα, πρέπει να είναι Ουκρανοί πολίτες ή άτομα που ζουν νόμιμα στην Ουκρανία, όπως ξένοι φοιτητές.

Τι βοήθεια παρέχουν οι χώρες;

Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν σε κέντρα υποδοχής εάν δεν έχουν φίλους ή συγγενείς να μείνουν στις οικίες τους. Τους παρέχεται στα κέντρα τροφή και ιατρική περίθαλψη.

Η Πολωνία ετοιμάζει επίσης ιατρικό τρένο για τη μεταφορά τραυματιών Ουκρανών από τις μάχες.

Η Ουγγαρία και η Ρουμανία προσφέρουν επιδόματα (σε μετρητά) για τρόφιμα και ρούχα. Στα παιδιά δίνονται θέσεις σε τοπικά σχολεία.

Η Τσεχία θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για ειδική βίζα προκειμένου να παραμείνουν.

Η Πολωνία και η Σλοβακία ζήτησαν από την ΕΕ βοήθεια για την παροχή προσφύγων, η Ελλάδα και η Γερμανία στέλνουν σκηνές, κουβέρτες και μάσκες στη Σλοβακία, ενώ η Γαλλία στέλνει φάρμακα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στα κέντρα στην Πολωνία.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους δικαίωμα παραμονής και εργασίας στα 27 κράτη, έως και τρία χρόνια. Θα λάβουν επίσης κοινωνική πρόνοια και πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση για τα παιδιά.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δεχθεί 200.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να υποστηρίξουν έναν Ουκρανό για να πάει στη χώρα, ανοίγοντάς του θέση εργασίας.

Πόσοι Ουκρανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και η ΕΕ πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει στα επτά εκατομμύρια ενώ γενικότερα 18 εκατομμύρια Ουκρανοί θα επηρεαστούν από τον πόλεμο.