Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα (vid)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας: «Ο πόλεμος του Πούτιν ήδη πληγώνει τις αμερικανικές οικογένειες στην αντλία βενζίνης. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών εδώ». Επανέλαβε, ότι θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από κοινά αποθέματα πετρελαίου, με 30 εκατομμύρια να προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Παρά τον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία, ανεξάρτητα από το κόστος».
«Αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο, η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρατήσει τη χώρα», πρόσθεσε. Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμά του, το Κογκρέσο είναι αυτό που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κινηθεί πιο γρήγορα.
Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, κυρίως, το φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική - η χώρα δεν έχει εισάγει κανένα από το 2019.