Οργισμένος ο Πούτιν, απέλυσε οκτώ στρατηγούς επειδή απέτυχαν να καταλάβουν την Ουκρανία «σε λίγες μέρες»
Ακόμα ακούγεται η φράση, πλέον με ειρωνικό ύφος, ότι «σε δύο με τρεις μέρες θα κάνουμε παρέλαση μέσα στο Κίεβο». Ήδη, μετά τις 10 πρώτες ώρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, φάνηκε ότι αυτό ήταν εφικτό, ωστόσο όχι μόνο βρισκόμαστε στην 16η μέρα της εισβολής του στρατού του Πούτιν στην Ουκρανία, όχι μόνο η αντίσταση είναι μεγάλη, αλλά έχουν καταφέρει και «μεγάλες νίκες» απέναντι στον «δεύτερο καλύτερο στρατό του κόσμου», όπως τον αποκαλούν. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, έχουν σκοτώσει τρεις διοικητές και έχουν στα χέρια τους αρκετό από τον σύγχρονο εξοπλισμό των Ρώσων.
Τώρα, όπως διαβάζουμε στην Daily Mail, ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέλυσε οκτώ στρατηγούς του, καθώς απέτυχαν να καταλάβουν την Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες και φαίνεται να είναι οργισμένος για τις αποτυχίες της FSB. Αυτό ισχυρίστηκε επίσημος εκπρόσωπος του Κιέβου, ο Oleksiy Danilov που είναι επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας. Τόνισε δε, ότι η Μόσχα προσπαθεί να αλλάξει στρατηγική και να φέρει αποτελέσματα.
Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, ο Πούτιν φαίνεται να είναι εξοργισμένος με τους διοικητές της υπηρεσίας ασφαλείας FSB -την οποία διηύθυνε πριν χρόνια- καθώς του έδωσαν πληροφορίες που υποδήλωναν ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη, γεμάτη νεοναζιστικές ομάδες και ότι θα εγκατέλειπε εύκολα τα όπλα εάν δέχονταν επίθεση. Αυτή η κακή λήψη αποφάσεων όμως οδήγησε τη Ρωσία να έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι περίμενε κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Φαίνεται ότι η Μόσχα είχε προβλέψει πολύ μικρή αντίσταση όταν έστειλε ελαφριές χερσαίες δυνάμεις υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές, για να καταλάβει βασικούς στόχους κατά τις πρώτες ημέρες, αλλά οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών στη συνέχεια ήταν ολέθριες σε πολλές περιπτώσεις για τους Ρώσους.
Το να καταγράψουμε ακριβείς αριθμούς, θα είναι κάτι παραπάνω από παρακινδυνευμένο, ωστόσο- όπως παραθέτει το Κίεβο- η Ρωσία έχει χάσει έως και 12.000 άνδρες σε ένα δεκαπενθήμερο μαχών. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν αναφορά για 6.000 με 9.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν περίπου 3.000.
Όποιο κι αν αποδειχτεί ακριβές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν περίμενε πολύ λιγότερες απώλειες όταν εξαπέλυε επίθεση, έχοντας την ελπίδα ότι οι μάχες θα τελείωναν σε λίγες μόνο ημέρες. Περίπου 3 με 4, γι αυτό και είχε γίνει προγραμματισμός (αρχικά) σε καύσιμα και πυραύλους μόνο γι αυτές τις μέρες.
«Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των σχεδίων που έχει ο εχθρός τώρα», δήλωσε ο Oleksiy Danilov στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας, με τον εκπρόσωπο του Κιέβου να συμπληρώνει: «Έχουν αλλάξει την ηγεσία τους από την αρχή της εισβολής. Κατανοούμε ξεκάθαρα τι συμβαίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επιπλέον, μπορώ να πω ότι είναι απελπισμένοι».
Ο Andrei Soldatov, ο οποίος παρακολουθούσε τη ρωσική μυστική υπηρεσία για περίπου δύο δεκαετίες, είπε στους Times ότι οι περισσότεροι πράκτορες της FSB προσλαμβάνονται σε ένα πλαίσιο παλαιού τύπου. Πολλές φορές γιατί οι γονείς ή οι παππούδες τους ήταν πράκτορες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες προσλαμβάνουν από πανεπιστήμια ή κολέγια για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν «την αφρόκρεμα».
Στην προκειμένη, είπε πως η FSB πράγματι συγκέντρωσε καλές πληροφορίες, αλλά φοβόντουσαν όπως φάνηκε να πουν την πλήρη αλήθεια στον Πούτιν: «Το πρόβλημα είναι (γι αυτούς) ότι θεωρείται επικίνδυνο για τους ανωτέρους, να λένε στον Πούτιν αυτό που δεν θέλει να ακούσει, οπότε προσαρμόζουν τις πληροφορίες τους».
Οι παρατηρητές των Ουκρανών ανέφεραν πως ο ρωσικός στρατός - που επιχείρησε ταχεία προέλαση σε βασικούς στόχους τις πρώτες ημέρες της εισβολής - αλλάζει τακτική και μπαίνει σε ένα «μεσαιωνικό» πολιορκητικό πόλεμο, που έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες συγκρούσεις, όπως στη Συρία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Αμερικανίδα που πήγαινε σε σχολείο για «χαρισματικά» παιδιά πιστεύει ότι παρακολουθούσε εν αγνοία της πρόγραμμα εκπαίδευσης της CIA (vid)
- Το ταξίδι της έγινε εφιάλτης: Βραζιλιάνα έζησε σκηνές... Aποκάλυψης στο δρόμο για το πατρικό της (vid)
- Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι λαοί εμπιστεύονται περισσότερο την επιστήμη: Η θέση της Ελλάδας