O Πούτιν φέρεται να «καθαρίζει» τις μυστικές υπηρεσίας της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας

Newsroom
O Πούτιν φέρεται να «καθαρίζει» τις μυστικές υπηρεσίας της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο πεδίο των συγκρούσεων στην Ουκρανία έχει φέρει την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απογοητευμένος από την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρεται να είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους Ρώσους μυστικούς πράκτορες να εισπράττουν την οργή του. Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου και τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα υπολόγιζε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ένας από τους κοντινούς ανθρώπους του Πούτιν, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς, Βίκτορ Ζολότοφ απέδωσε την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες, επαναλαμβάνοντας την συνήθη κατηγορία που υιοθετούν οι επίσημες αρχές στη Ρωσία.

Διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τη νύφη πλήρωσε ο Πέμπτος Τομέας της «νέας KGB», δηλαδή της μυστικής υπηρεσίας FSB. Πρόκειται για υποδιεύθυνση που έχει αντικείμενο τις περιβάλλουσες τη Ρωσική Ομοσπονδία χώρες, οι οποίες είτε υπήρξαν τμήματα της Σοβιετικής Ένωσης είτε απλώς μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σε αυτόν τον Πέμπτο Τομέα υπάγεται και η Ουκρανία.

Οι πράκτορες οι οποίοι πριν από την εισβολή είχαν επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών μόλις εκδηλωθεί η επίθεση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δεν δικαιώνουν τις εκτιμήσεις τους.

 

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο Meduza, ο Πούτιν διέταξε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σεργκέι Μπεσέντα , επικεφαλής του τμήματος της υπηρεσίας πληροφοριών FSB που είναι αρμόδιος για την Ουκρανία, καθώς και ο αναπληρωτής του, Ανατόλι Μπολιούκ. Επίσης, ο εξόριστος Ρώσος ακτιβιστής Βλαντιμίρ Οζέτσκιν προσέθεσε ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες έγιναν έρευνες σε πάνω από 20 διευθύνσεις στη Μόσχα.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως δεν έχουν επιβεβαιωθεί και οι πληροφορίες που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν «ξήλωσε» εννέα στρατηγούς.

Το κέντρο τεκμηρίωσης (Dossier Center) του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, παρουσίασε μια άλλη εκδοχή σε ότι αφορά στα εσωτερικά της FSB.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Σεργκέι Μπεσέντα ανακρίθηκε, αλλά παραμένει στο αξίωμά του και δεν υπάρχουν εκκαθαρίσεις αξιωματούχων στο πρόγραμμα, ενώ ο αναπληρωτής του, Ανατόλι Μπολιούκ, στην πραγματικότητα έχει αποχωρήσει από το τμήμα εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Χοντορκόφσκι, οι πληροφορίες για τις εκκαθαρίσεις διοχετεύθηκαν από την ίδια την FSB, ώστε να διαπιστώσει πού υπάρχουν διαρροές και ποια στελέχη της βρίσκονται σε επικοινωνία με το Meduza και άλλους δημοσιογράφους.