Το αμαρτωλό παρελθόν του Αμπράμοβιτς: Εκλεκτός των Γέλτσιν-Πούτιν, sex tape και απαγωγή (vid)
Οι κυρώσεις που έχουν υποστεί οι Ρώσοι ολιγάρχες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να μην αποτελεί εξαίρεση. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να είναι αναγκασμένος να πουλήσει την Τσέλσι και να χάσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του στην Μεγάλη Βρετανία.
Πώς όμως ο 55χρονος επιχειρηματίας έφτασε στο σημείο να διαχειρίζεται τόσα πολλά χρήματα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να δώσει το BBC Panorama με ένα αποκαλυπτικό αφιέρωμα, με το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας άγνωστες λεπτομέρειες από το... αμαρτωλό παρελθόν του Ρώσου.
Ο ευνοούμενος του Γέλτσιν
Η επαφή του με τα κέντρα εξουσίας είχε ξεκινήσει πριν την άνοδο του Βλάντιμιρ Πούτιν στην προεδρία της χώρας του. Ήταν 1995, όταν σύμφωνα με έγγραφο νομικής υπηρεσίας αποκτούσε μέσω δημοπρασίας την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft έναντι μόλις 250 εκατ. λιρών. Μάλιστα από αυτή την εξέλιξη το ρωσικό κράτος ζημιώθηκε κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως χάρη στις σχέσεις που είχε με τον Μπόρις Γέλτσιν που ήταν τότε στην προεδρία, όχι απλά δεν δημιουργήθηκε θέμα, αλλά ο Μπόρις Γέλτσιν αργότερα την πούλησε πίσω έναντι 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρει το BBC και αναδημοσιεύει η DailyMail, στην δικαστική διαμάχη στο Λονδίνο, με τον πρώην συνεργάτη του, Μπόρις Μπερεζόφσκι, φέρεται να παραδέχθηκε πως του είχε δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να δωροδοκήσει το Κρεμλίνο για την Sibneft.
Το sex tape
Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία προς στιγμήv είχε αρχίσει να απασχολεί τις Aρχές στη Ρωσία, όμως ο εισαγγελέας που εξέταζε την υπόθεση αποπέμφθηκε από την θέση του, λόγω ενός sex tape που κυκλοφόρησε με τον ίδιο. Ο Γιούρι Σκουράτοφ πάντως ισχυρίζεται πως ήταν όλο στημένο για να πλήξει τον ίδιο και να μην προχωρήσει την υπόθεση.
Άνθρωπος του Πούτιν
Όπως συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η αποχώρηση του Μπόρις Γέλιτσιν από την προεδρία και η... άνοδος του Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν άλλαξε στο παραμικρό την σχέση του με τα κέντρα εξουσίας. Προς επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής, είναι η απόκτηση της πετρελαϊκής εταιρεία το 2002, τη Slavneft, για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον και από κινέζικο επιχειρηματικό όμιλο.
Όταν όμως ο διαπραγματευτής του έφτασε στην Μόσχα, λίγες ώρες πριν το καθορισμένο ραντεβού, έπεσε θύμα απαγωγής από αγνώστους, όπως ανέφερε το BBC. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ουδέποτε κατηγορήθηκε για το περιστατικό αυτό, αλλά ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Βλάντιμιρ Μίλοφ δήλωσε πως όλοι οι... μεγάλοι ήθελαν αυτός να πάρει την εταιρία. Όπως και έγινε δηλαδή...
Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν και δηλώσεις εκπροσώπων του Ρώσου ολιγάρχη που διέψευδαν όλα τα παραπάνω, τονίζοντας ότι όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εντολέα τους τόσο επί της προεδρίας Γέλτσιν, όσο και επί Πούτιν, έγιναν με νόμιμο τρόπο.