Financial Times: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων Ρωσίας – Ουκρανίας για τη λήξη του πολέμου
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν καταρτίσει σχέδιο ουδετερότητας 15 σημείων, για τον τερματισμό του πολέμου.
Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Η Ουκρανία θα δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πούτιν: «Η Δύση δεν θα πετύχει στην προσπάθειά της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία και να διαμελίσει τη Ρωσία»
«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα.
Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, τόνισε. Η Δύση δεν θα πετύχει στην προσπάθειά της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία και να διαμελίσει τη Ρωσία, είπε.
«Εάν η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία θα κάνει πίσω, δεν καταλαβαίνει τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν την 21η ημέρα του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε ότι η «στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία προχωρά με επιτυχία, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν θα άφηνε αυτή τη χώρα να γίνει «προγεφύρωμα» για «επιθετικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας.
«Η επιχείρηση προχωρά με επιτυχία, σε αυστηρή συμφωνία με τα προκαθορισμένα σχέδια, είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν είχε καμία πρόθεση να «καταλάβει» την Ουκρανία.
Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία, «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας σε συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά ότι η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης, η οποία προχωρά βάσει σχεδίου.
«Πίσω από τις υποκριτικές συζητήσεις και τις σημερινές ενέργειες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης υπάρχουν εχθρικοί γεωπολιτικοί στόχοι. Απλώς δεν θέλουν μια ισχυρή και κυρίαρχη Ρωσία», είπε ο Πούτιν.
Σε δηλώσεις προς τους υπουργούς του σε μια κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Δύση το μόνο που κάνει με τις εχθρικές της ενέργειες είναι να ενισχύσει τη Ρωσία.
Συνέκρινε τη χιονοστιβάδα των δυτικών κυρώσεων και απαγορεύσεων που πλήττουν τη Ρωσία, την οικονομία της, τους αθλητές της και τον κόσμο του πολιτισμού της με αντισημιτικές διώξεις.
«Η Δύση έχει ρίξει τη μάσκα της ευπρέπειας και έχει αρχίσει να ενεργεί με απέχθεια. Υπάρχουν προφανείς παραλληλισμοί με τα αντισημιτικά πογκρόμ». Στην πιο ρητή αναγνώριση των βαρών που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, είπε ότι ο πληθωρισμός και οι δείκτες ανεργίας θα αυξηθούν.
Θα χρειαστούν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, είπε ο Πούτιν. Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση έχει ουσιαστικά κηρύξει τη Ρωσία σε χρεοκοπία στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει εις βάρος της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος ήταν απλώς ένα πρόσχημα για τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις.
«Η Δύση δεν μπαίνει καν στον κόπο να κρύψει το γεγονός ότι στόχος της είναι να βλάψει ολόκληρη τη ρωσική οικονομία, κάθε Ρώσο», είπε. Τόνισε ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται να τυπώνει χρήματα και η χώρα διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις.
«Η οικονομία και οι επιχειρήσεις μας έχουν όλους τους απαραίτητους πόρους για να επιτύχουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί, οι προκλήσεις θα πρέπει μόνο να μας κινητοποιήσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ρωσική οικονομία θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα.
Ο Πούτιν διέταξε επίσης την αύξηση της χρηματοδότησης στις υποδομές, είπε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη στις οικογένειες με παιδιά και αύξηση των κοινωνικών πληρωμών καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται.
Δεσμεύτηκε για μια σειρά οικονομικής βοήθειας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τη χιονοστιβάδα των κυρώσεων, διασφαλίζοντας ότι θα ξεπεραστεί το δυτικό οικονομικό «blitzkrieg» (οικονομικός πόλεμος-κεραυνός) κατά της Ρωσίας.