Πως έχει καταφέρει ο Πούτιν να μένει τόσα χρόνια στην προεδρία της Ρωσίας: Είναι αυτό δυνατόν; (vids)

Newsroom
Πως έχει καταφέρει ο Πούτιν να μένει τόσα χρόνια στην προεδρία της Ρωσίας: Είναι αυτό δυνατόν; (vids)
Κατάφερε να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των δύο θητειών… Οδεύει ολοταχώς για έξι θητείες και στα 86 του θα θεωρείται «ισόβιος πρόεδρος».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμφισβήτητα αποτελεί το «πρόσωπο» των ημερών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί αναρωτιούνται, μεταξύ άλλων, πως έχει καταφέρει ο Ρώσος πρώην πράκτορας της KGB και έχει μείνει για τόσα πολλά χρόνια στην προεδρία της χώρας του.

Βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, αλλά… πώς είναι δυνατόν;

Ο Πούτιν ξεκίνησε την καριέρα του ως αξιωματικός ξένων πληροφοριών στην KGB και έμεινε εκεί για 16 χρόνια, πριν παραιτηθεί το 1991 για να ακολουθήσει πολιτική καριέρα.

Επί εποχής Μπόρις Γέλτσιν στη Ρωσία- ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1991 έως το 1999- ο Βλάντιμιρ Πούτιν έγινε διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB- ο διάδοχος της KGB) και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Προήχθη ως πρωθυπουργός το 1999, πριν γίνει αναπληρωτής πρόεδρος, όταν παραιτήθηκε ο Γέλτσιν και φτάνουμε στο 2000 που κέρδισε τις πρώτες του προεδρικές εκλογές.

2

Κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενθαρρύνοντας την ανάκαμψη μετά την μετακομμουνιστική ύφεση.

Αυτό τον έκανε δημοφιλή στον ρωσικό λαό, οδηγώντας στην επανεκλογή του το 2004. Από τη στιγμή όμως, που οι Ρώσοι πρόεδροι περιορίζονται σε διετή θητεία (δηλαδή δύο τετραετίες), ο Πούτιν επέστρεψε στη θέση του πρωθυπουργού το 2008.

Το 2012, που η Ρωσία διεξήγαγε προεδρικές εκλογές ξανά, ο Πούτιν είχε βάλει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία. Κέρδισε τις εκλογές, αν και υπήρξαν πολλές καταγγελίες για νοθεία. Έκτοτε, ο Πούτιν διατήρησε τη θέση του ως πρόεδρος της Ρωσίας, καθώς επανεξελέγη ξανά το 2018.

Το 2021 όμως διεξήχθη δημοψήφισμα, με το οποίο άλλαξε ο νόμος για τη θητεία του προέδρου και έτσι του επέτρεπε να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες. Κάτι που σημαίνει πως ο Πούτιν θα είναι «ισόβιος πρόεδρος» καθώς μετά το τέλος της 6ης θητείας του (το 2036) θα είναι 86 ετών.

Το δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί είχε χαρακτηριστεί… προϊόν εκλογικής νοθείας!

Ο Πούτιν είχε ήδη πάρει την απαραίτητη έγκριση από το κοινοβούλιο, τις περιφερειακές Κυβερνήσεις και τα δικαστήρια για να επεκτείνει τον ρόλο του ως προέδρου, επομένως, επί της ουσίας δεν έπαιξε ρόλο το δημοψήφισμα. Ήθελε όμως μια «βιτρίνα», μια δημόσια δημοτικότητα, ώστε να ενισχύσει την… νομιμότητά του, τόσο στη Ρωσία όσο και σε Παγκόσμια κλίμακα.

Η Ρωσία θεωρείται από πολλούς ένα αυταρχικό κράτος. Για διάφορους λόγους. Κάποιοι εξ αυτών είναι η καταστολή πολιτικών αντιπάλων, των μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος και των φαινομενικά νοθευμένων εκλογικών συστημάτων τους.

Ο Πούτιν έχει τον απόλυτο έλεγχο, καθιστώντας την προοπτική της απομάκρυνσής του απίστευτα δύσκολη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι διαθέτει στενούς (και πιστούς) συμμάχους σε όλες τις βαθμίδες της κυβέρνησης, οι οποίοι βέβαια έχουν τοποθετηθεί εσκεμμένα σε αυτές.