Σύνοδος Κορυφής: «Όχι» σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τους 27 ηγέτες, το προσχέδιο συμπερασμάτων
Δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι 27 χώρες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε συντονισμένο επίπεδο και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα.
Το μότο των Ευρωπαίων πάντως είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ότι εσένα που τις επιβάλλεις και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Έχουμε ήδη αυξήσει την παρουσία μας στα ανατολικά και σήμερα αποφασίσαμε την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν να αναθέσουν στους στρατιωτικούς μας διοικητές την εκπόνηση σχεδίων για μια μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση της παρουσίας μας και των στρατιωτικών μας θέσεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας αλλά και στο σύνολο των μελών της».
«Τρέχουν» τις διαδικασίες για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.
Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.
Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.
Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.
Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.