Σαϊντού: «Είμαστε μαζί σου» φώναξε ο κόσμος στην παρέλαση, «ευχαριστώ για όλα» είπε ο μαθητής (vid)
Ο Σαϊντού Καμαρά είναι ένας νεαρός μαθητής από τη Γουινέα, που είχε φτάσει στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος πρόσφυγας. Ωστόσο θα απελαθεί επειδή θα γίνει 18 ετών.
Ο νεαρός είναι αριστούχος και συμμετείχε στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο κόσμος ήταν στο πλευρό του παιδιού, όπως και οι συμμαθητές του που τον αγκάλιασαν και δηλώνουν πως τον στηρίζουν, καθώς είναι άδικο να απελαθεί.
«Σας ευχαριστώ όλους»
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα» δήλωσε μετά την παρέλαση στους δημοσιογράφους ο μαθητής.
«Αυτό που ζούμε είναι η πρωτοφανέρωτη αλληλεγγύη όλου του δήμου μας. Η δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, οι παρατάξεις, χωρίς καμία ρωγμή, χωρίς κανέναν αστερίσκο υπερασπίζονται τον μαθητή τους, όχι τον αριστούχο, τον μαθητή τους», δήλωσε ο λυκειάρχης του σχολείου του Σαϊντού, Νίκος Κακλαμάνος.
«Ακούμε πάρα πολλές φωνές από την τοπική μας κοινωνία, από τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει το παιδί, είναι μια αγκαλιά, τον θεωρούμε συγγενή μας, ένα δικό μας παιδί» είπε σχετικά ο πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Θέμης Παπαδόπουλος.
Η ιστορία του Σαϊντού Καμαρά
Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.
«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του», είχε αναφέρει στην ΕΡΤ, ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας», τόνιζε.