Τραγωδία με μάνα και κόρη στο Κιάτο: «Τα φασολάκια δεν ήταν από σούπερ μάρκετ, τα είχαν καλλιεργήσει οι ίδιες» (vid)

Newsroom
Τραγωδία με μάνα και κόρη στο Κιάτο: «Τα φασολάκια δεν ήταν από σούπερ μάρκετ, τα είχαν καλλιεργήσει οι ίδιες» (vid)
Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν μαγείρευαν τα φασολάκια πριν τα καταναλώσουν.

Θύμα της σπάνιας αλλά θανατηφόρας νόσου αλλαντίασης, φαίνεται πως είναι η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο που κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες μετά από κατανάλωση πράσινων φασολιών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (28/3) η 46χρονη γυναίκα μαζί με την μητέρα της κατανάλωσαν πράσινα φασολάκια που είχαν καλλιεργήσει στον κήπο τους και είχαν επιχειρήσει μόνες τους να κονσερβοποιήσουν.

«Για να μην δημιουργηθεί θέμα, δεν είναι τρόφιμα που αγόρασαν στο σούπερ μάρκετ. Είναι τρόφιμα που παρασκευάζονται και συντηρούνται κατ’ οίκον. Εκεί γίνονται λάθη όπως παλιότερα γινόταν με τα αλλαντικά και γι’ αυτό λέγεται αλλαντίαση», δήλωσε ο Νικόλαος Χρυσικός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κιάτου.

Πάρα τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή, η κόρη κατέληξε στο Kέντρο Yγείας, με την μητέρα της να παραμένει διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Κορίνθου.

 

«Η μητέρα είναι ακόμα διασωληνωμένη. Βγήκε θετική και στον κορωνοϊό αλλά δεν διασωληνώθηκε λόγω κόβιντ αλλά διασωληνώθηκε για την άλλη νόσο», δήλωσε ο Χρυσοβαλάντης Μέλλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου.

Ο καθηγητής Ιωάννης Γιαβάσης αποκάλυψε στην εκπομπή «Live News» του MEGA το λάθος που έκαναν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της σπιτικής κονσερβοποίησης. «Το λάθος είναι πως όταν κάνουμε κονσερβοποίηση μπορούμε να την κάνουμε εύκολα με έναν απλό βρασμό εάν είναι αρκετά όξινο. Το pH του προϊόντος είναι αρκετά χαμηλά και η οξύτητά του υψηλά ώστε να μην μπορεί αν δημιουργηθεί το βακτήριο», δήλωσε.

Επομένως, απαγορεύεται σε τροφές που δεν είναι όξινες, όπως τα φασολάκια, το κρέας, το ψάρι, η κονσερβοποίηση στο σπίτι. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν μαγείρευαν τα φασολάκια πριν τα καταναλώσουν, καθώς η τοξίνη είναι θερμοευαίσθητη και θα καταστρεφόταν στους 85 βαθμούς.