«Στο μυαλό ενός δράστη»: Το σεμινάριο εγκληματολογίας που ξεκίνησε η Πισπιρίγκου

Newsroom
 «Στο μυαλό ενός δράστη»: Το σεμινάριο εγκληματολογίας που ξεκίνησε η Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε παρακολουθήσει σεμινάριο εγκληματολογίας στην Πάντειο με τίτλο «Στο μυαλό ενός δράστη».

Σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, πριν την σύλληψή της, το μεσημέρι της Τετάρτης, είχε επιβεβαιώσει πως είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο εγκληματολογίας που είχε γίνει στο Πάντειο από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης.

Η 33χρονη ήταν ένα από τα 1.500 άτομα που ξεκίνησαν να παρακολουθούν το «Στο μυαλό ενός δράστη», όμως είχε πει και η ίδια: «αλλά δεν πρόλαβα να τη δουλέψω γιατί έγιναν όλα αυτά με την Τζωρτζίνα».

 

Η περιγραφή του προγράμματος

Όπως αναφέρει το site του Πανεπιστημίου στην περιγραφή του προγράμματος: «Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια Βίου μάθησης οργανώνει και υλοποιεί σε κύκλους το ΕΤΗΣΙΟ επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία: στο μυαλό ενός δράστη», διάρκειας 400 ωρών.

Το έγκλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η επιμόρφωση στην «Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία: στο μυαλό ενός δράστη» αφορά την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό γιατί, η κατανόηση της διαφορετικότητας ως προς τη συμπεριφορά και τη στάση προλαμβάνει την τάση τέλεσης έκνομων ενεργειών. Παρακολουθώντας κάποιος τη συγκεκριμένη επιμόρφωση θα έχει εικόνα για τη σφαιρική αντιμετώπιση του εγκλήματος τόσο από τη βιολογική και ψυχολογική σκοπιά έως και τον εκφοβισμό στο σχολείο και από τα βίαια εγκλήματα και τις περιβαλλοντικές θεωρίες έως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επισκόπηση των μορφών τιμωρίας.

Η συγκεκριμένη επιμόρφωση ενισχύει το προφίλ του εν δυνάμει επιμορφωμένου τόσο για τη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τη συντήρηση αυτής μιας και στη σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα το έγκλημα συνυπάρχει.Σημαντικό κομμάτι για την ανάδειξη της ανάγκης της εκπαίδευσης του συνόλου της κοινωνίας για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η προσέγγιση της δικαστικής εισαγγελίας αλλά και το στίγμα που μπορεί να αφήσει ένα έγκλημα στο σύνολο της κοινωνίας.Η ανάλυση επίσης καθημερινών ζητημάτων, όπως η ενδοοικογενειακή βία ή το εταιρικό και οικονομικό έγκλημα θα ενισχύσει ακόμα ακόμα την ικανότητα αναγνώρισης και αποτροπής ενός εγκλήματος.

Έτσι λοιπόν, μελετώντας κανείς την εγκληματολογία, αποκτά πλεονέκτημα γιατί θα έχει αποκτήσει οικειότητα με την αναγνώριση ενός εγκλήματος άρα θα μπορεί να αποτρέψει μία παράτυπη πράξη ή να αντιμετωπίσει έναν εγκληματία.

Οι θεματικές ενότητες

  • 1. Ο κόσμος/το πολυσύμπαν της εγκληματολογίας (34 ώρες)
  • 2. Βιολογικές και ψυχολογικές θεωρίες του εγκλήματος (30 ώρες)
  • 3. Στίγμα, σύγκρουση και ριζοσπαστικές θεωρίες (30 ώρες)
  • 4. Περιβαλλοντικές θεωρίες, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και κοινωνική αποδιοργάνωση - O δράστης στις μεταμοντέρνες προσεγγίσεις (30 ώρες)
  • 5. Βίαια εγκλήματα και εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (32 ώρες)
  • 6. Εταιρικό έγκλημα, οικονομικό έγκλημα και εγκλήματα Δημόσιας Τάξης (36 ώρες)
  • 7. Εφαρμογή του νόμου, αστυνομία (30 ώρες)
  • 8. Ποινική διαδικασία-Ανακριτική-Ανθρώπινα Δικαιώματα (32 ώρες)
  • 9. Επισκόπηση των μορφών τιμωρίας και ο ρόλος της φυλακής (32 ώρες)
  • 10. Δικαστική Ψυχολογία (32 ώρες)
  • 11. Το θύμα και η Θυματολογία (28 ώρες)
  • 12. Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας/ κακοποίηση/ Αποκαταστατική δικαιοσύνη (26 ώρες)
  • 13. Εκφοβισμός στο σχολείο: Δράστες και θύματα (28 ώρες)