Δύο Γάλλοι αγνοούνται ακόμα από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στη Σαντορίνη (vid)
Πέρασαν 15 χρόνια (6 Απριλίου 2007) από τότε που το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» βυθίστηκε στη Σαντορίνη, με δύο Γάλλους να αγνοούνται. Ο 45χρονος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ. Ήταν οι μοναδικοί που δεν κατάφεραν οι διασώστες να βρουν ανάμεσα στους 1.153 επιβάτες και τα 390 μέλη του πληρώματος.
Το ναυάγιο, μεταξύ άλλων, είχε χαρακτηριστεί «εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών», τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον!
Πως είχε λοιπόν η κατάσταση; Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» της εταιρείας «Louis Hellenic-Cruises», είχε φύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τη Σαντορίνη, ωστόσο μία ώρα μετά παρουσίασε βλάβη στη μία από τις τέσσερις κύριες μηχανές.
Οι μηχανικοί κατασκεύασαν εν πλω τη μηχανή και την έθεσαν σε λειτουργία. Μπαίνοντας στον κόλπο της Σαντορίνης το πλοίο παρέκκλινε της πορείας πρόσδεσης, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την δεξιά πλευρά της πλώρης σε ξέρα και να αρχίσει να παίρνει νερά. Άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης του πλοίου και ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης, ωστόσο ακόμη και σήμερα αγνοούνται οι δύο Γάλλοι.
Ο 45χρονος Ζαν Κριστόφ Αλέν, η 43χρονη σύζυγός του Αν και η 16χρονη κόρη τους Μοντ ειδοποίησαν τη ρεσεψιόν πως στην καμπίνα του δευτέρου καταστρώματος που είχαν έμπαιναν νερά.
Από τη ρεσεψιόν τους είπαν να περιμένουν μέλος του πληρώματος να τους παράσχει βοήθεια, ωστόσο η μητέρα της οικογένειας, η Αν, ανησυχούσε για τον γιο της που βρισκόταν εκτός καμπίνας, με αποτέλεσμα να βγει κολυμπώντας και υποβρυχίως από τον πλημμυρισμένο διάδρομο, ώστε να ενημερώσει το γαλλικό γκρουπ και να βρει τον γιο της.
Από τότε όμως, ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν ο πατέρας και η κόρη που έμειναν πίσω στην καμπίνα. Το γαλλικό δικαστήριο απεφάνθη πως ήταν «σε αφάνεια». Με τη σύγκρουση στην ξέρα, το δεύτερο κατάστρωμα που βρισκόταν η καμπίνα, ήταν απροσπέλαστο από την εισροή των υδάτων και στη συνέχεια εκείνο το σημείο βυθίστηκε. Παρόλο που έσπευσαν δύτες λίγες μέρες μετά για τον εντοπισμό τους, δεν βρέθηκαν ποτέ οι σοροί τους και για το λόγο αυτό δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία σε βάρος του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Elona Maritime» είχε διευκρινίσει στο ethnos.gr το 2021 πως η βλάβη σε μία από τις τέσσερις μηχανές ήταν συνηθισμένη και επισκευάστηκε άμεσα. Ανέφερε για τον ύφαλο πως αποτυπωνόταν στους ναυτιλιακούς χάρτες εσφαλμένα, ενώ για την περιβαλλοντική καταστροφή είχε τονίσει ότι η περιοχή παρακολουθείται από τα πιο σύγχρονα μέσα και οι τακτικές αναλύσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πιστοποιούν ότι οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι αμελητέες. Τέλος για το θέμα της ανέλκυσης ανέφερε πως τα ποινικά Δικαστήρια έκριναν ότι αυτή δεν είναι εφικτή!