Στην πιο τοξική πόλη στον κόσμο έχει καθιερωθεί η μάσκα προστασίας από το 2017 (vid)
Οι μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό την τελευταία διετία έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ωστόσο υπάρχει μια πόλη που τις έχει καθιερώσει πολύ καιρό πριν. Οι πολίτες του Ουλάν Μπατόρ έχουν περιγράψει τις άθλιες συνθήκες ζωής, σε μια από τις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες.
Οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από φαγούρα στο δέρμα, ενώ συχνά οι κουρτίνες των σπιτιών τους εμφανίζουν λεκέδες αιθάλης. Για τους 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που ζουν στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, οι μάσκες προστασίας είναι απαραίτητες από το 2017.
Το Ουλάν Μπατόρ υποφέρει από την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο. Στην πιο μολυσμένη κατάσταση, ο αέρας της πόλης περιέχει 687 μικρογραμμάρια ρύπανσης ανά κυβικό μέτρο. Πρόκειται για επίπεδο 27 φορές μεγαλύτερο από αυτό που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως ασφαλές.
Η πρωτεύουσα της Μογγολίας λόγω της γεωγραφικής θέσης της είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα στον κόσμο, με σύντομα θερμά καλοκαίρια και μακριοί πολύ ψυχροί και ξηροί χειμώνες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής είναι -1,3°C. Έτσι εξηγείται και η προέλευση των υψηλών επιπέδων ρύπανσης.
Η προέλευση της αιθαλομίχλης στη μογγολική πρωτεύουσα προέρχεται από τις γειτονιές των γιουρτ και καλυβών στα περίχωρα της πόλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν σόμπες άνθρακα για να ζεσταθούν. Αυτή είναι μια φθηνή και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης για το κρύο. Τους χειμώνες, το Ουλάν Μπατόρ είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και τους -40°C.
Η αιθαλομίχλη επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το Ουλάν Μπατόρ περιβάλλεται από βουνά, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία του αέρα που μπορεί να μεταφέρει η ρυπογόνος ομίχλη.