Μήνυσαν influencer επειδή έλεγε ότι είναι η πρώτη γυναίκα που επισκέφτηκε κάθε χώρα στον κόσμο
Από το βιβλίο Γκίνες στα… δικαστήρια! Η Cassie De Pecol από τις ΗΠΑ, είναι influencer και εδώ που τα λέμε δικαίως κατέχει αυτόν τον τίτλο, από τη στιγμή που έχει 500.000 ακολούθους στο instagram και οι οποίοι «ενημερώνονται» για τα ταξίδια της και τις δράσεις της πάνω στον ακτιβισμό.
Το 2017 «έσπασε» δύο παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, καθώς -όπως ισχυριζόταν- ήταν η ταχύτερη και η πρώτη γυναίκα που επισκέφτηκε κάθε χώρα στον κόσμο. Μοναδικό επίτευγμα αν το καλοσκεφτεί κανείς.
Το συγκεκριμένο επίτευγμά της γρήγορα πήρε δημοσιότητα και τράβηξε την προσοχή, ωστόσο δεν άργησαν να εμφανιστούν αυτοί που αμφισβήτησαν το κατόρθωμα της De Pecol.
Όπως έγραψε η Taylor Lorenz στην Washington Post: «Η 87χρονη Audrey Walsworth επισκέφτηκε και τις 193 αναγνωρισμένες χώρες του ΟΗΕ, αλλά και τις 327 περιοχές του «Travelers Century Club» (TCC) πολύ πριν το κάνει η De Pecol».
Η Lorenz συνέχισε στο άρθρο της πως η Dorothy Pine, πιστεύεται ότι είναι «η πρώτη γυναίκα που πέτυχε αυτόν τον στόχο, καθώς επί δεκαετίες ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, κατά τον 20ο αιώνα και επισκέφτηκε κάθε περιοχή του TCC μέχρι το 2005».
Μετά από τις νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αμερικανική ομάδα ταξιδιωτών Travelers United μήνυσε την 32χρονη De Pecol, καθώς επικαλείται «τολμηρά ψέματα» για να «επηρεάσει» και να «αυξήσει τους ακολούθους της».
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν δε: «Η De Pecol συγκέντρωσε κεφάλαια από χορηγούς, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει σε κάθε χώρα (δεν είναι αλήθεια) και μάλιστα έστειλε δελτία τύπου που ενημέρωνε γι αυτά».
Οι «όμορφες φωτογραφίες» της και τα «ψεύτικα δελτία τύπου» κέρδισαν την προσοχή στον Τύπο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πρακτορείων «όπως το CNN και το NBC News, με δημοσιεύματα τα οποία είναι ακόμα στον “αέρα”».
Η Travelers United συνέχισε επισημαίνοντας πώς «αυξήθηκε ο αριθμός των ακολούθων της De Pecol μετά τα ταξίδια της και μπόρεσε να δημιουργήσει μια επικερδή καριέρα ως influencer», κάνοντας «συμφωνίες για πληρωμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Η αγωγή εμπίπτει στον Νόμο περί Διαδικασιών Προστασίας Καταναλωτών (CPPA) της Ουάσιγκτον, αφού η δικηγόρος της Travelers United, Lauren Wolfe, ανακάλυψε ότι μπορούσε να αγοράσει προϊόντα απευθείας από τους λογαριασμούς της De Pecol.
Ο Wolfe δήλωσε: «Η Travelers United ανησυχεί για την αυξανόμενη προβολή των ταξιδιωτικών influencer που προβαίνουν σε ψευδείς ισχυρισμούς και παραπλανητικές χορηγίες. Η Meta, η οποία κατέχει το Instagram, πρέπει να λάβει πιο προληπτικά μέτρα για να αφαιρέσει την παραπληροφόρηση από την πλατφόρμα της».
Μέχρι τότε, η Travelers United απαιτεί να αφαιρεθούν οι αναρτήσεις της De Pecol που αναφέρουν ότι είναι η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε σε κάθε χώρα και το NBC και το CNN να ανακαλέσουν τα άρθρα τους που αναφέρονται στην De Pecol.