Η Φινλανδία είναι έτοιμη αν της επιτεθεί η Ρωσία: Αναλυτικά οι προετοιμασίες που έχουν γίνει
- Έχει προμήθειες…
- Διαθέτει πολιτική άμυνα…
- Έχει στρατιώτες…
- «Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν»
- Ο «Χειμερινός Πόλεμος»
- Όταν άλλοι μείωναν τις αμυντικές δαπάνες τους, το Ελσίνκι επένδυε
- Πλήρες σχέδιο ανάπτυξης σε περίπτωση εισβολής
- Μαθήματα Εθνικής Άμυνας
Η επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν η αφορμή που αναζητούσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν για να επιτεθεί (ξανά) στην Ουκρανία. Λίγες μέρες μετά την εισβολή, Πούτιν και Λαβρόφ δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν και τις Σουηδία-Φινλανδία με ανάλογες συνέπειες αν προχωρούσαν και το πλάνο τους για ένταξή τους και αυτές στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία βέβαια φαίνεται πως επιμένει στην ένταξή της στην βορειοατλαντική συμμαχία και η Financial Times εξηγούν ότι «η Φινλανδία θα είναι έτοιμη σε επίθεση της Ρωσίας», εξηγώντας πως αυτή η προετοιμασία δεν ξεκίνησε τώρα, με τις απειλές και τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη αλλά ηρωϊκή Ουκρανία, αλλά χρόνια, πολλά χρόνια… πριν!
Η Φινλανδία είναι ένα τρανό παράδειγμα για το πώς οι χώρες, μπορούν να δημιουργήσουν αυστηρά συστήματα σε ολόκληρη την κοινωνία τους, για να προστατευθούν έγκαιρα, όχι μόνο από μια πιθανή εισβολή, αλλά και από φυσικές καταστροφές ή κυβερνοεπιθέσεις, ακόμα και πανδημία…
Έχει προμήθειες…
Τουλάχιστον για έξι μήνες σε όλα τα σημαντικά καύσιμα και δημητριακά έχουν ήδη αποθέματα, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να έχουν στη διάθεσή τους, όλα τα εισαγόμενα φάρμακα αξίας 3 με 10 μηνών.
Διαθέτει πολιτική άμυνα…
Όλα τα κτίρια στη Φινλανδία, πάνω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, πρέπει να έχουν τα δικά τους καταφύγια για προστασία από τις βόμβες και τις ρουκέτες, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα χρησιμοποιήσει υπόγειους χώρους στάθμευσης (πάρκινγκ), παγοδρόμια και πισίνες που είναι (ήδη) έτοιμα να μετατραπούν σε καταφύγια.
Έχει στρατιώτες…
Σχεδόν το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού της σκανδιναβικής χώρας- με συνολικό πληθυσμό 5.5 εκατομμυρίων- είναι έφεδροι, που σημαίνει ότι η Φινλανδία μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς, σε σχέση πάντα με το μέγεθός της στην Ευρώπη.
«Έχουμε προετοιμάσει την κοινωνία μας και εκπαιδευόμαστε γι΄ αυτήν την κατάσταση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει ο Tytti Tuppurainen, υπουργός της Φινλανδίας στην ΕΕ τονίζοντας «αφού περάσαμε οκτώ δεκαετίες ζώντας πρώτα στη σκιά της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα της Ρωσίας, η απειλή του πολέμου στην Ευρώπη δεν μας εκπλήσσει».
Με σύνορα έκτασης 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, η Φινλανδία όφειλε να είναι έτοιμη. Για πρώτη φορά μάλιστα στην ιστορία της, η πλειοψηφία των Φινλανδών υποστηρίζει και εγκρίνει την αίτηση της χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν»
«Δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης, της μεγάλης γης και του αραιού πληθυσμού μας, πρέπει να έχουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τη χώρα. Εκπαιδευόμαστε σε πολλά επίπεδα τακτικά, για να βεβαιωθούμε ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, τι θα κάνουν οι τράπεζες, η εκκλησία, η βιομηχανία, ποιος είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης», λέει η Janne Kuusela, Γενική Διευθύντρια αμυντικής πολιτικής στο υπουργείο Άμυνας: «Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κοινωνία σε κατάσταση «κρίσης» εάν χρειαστεί».
Ο «Χειμερινός Πόλεμος»
Μεγάλο μέρος της ετοιμότητας της Φινλανδίας πηγάζει από τον δικό της πόλεμο με τη Ρωσία: Το 1939-40, οι Φινλανδοί πολέμησαν στον βίαιο «Χειμερινό Πόλεμο» για να αναχαιτίσουν την επίθεση Σοβιετική Ένωση, αλλά έχασαν ένα μεγάλο κομμάτι της επικράτειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της πιο κοσμοπολίτικης πόλης τους, του Βίμποργκ και ενός από τους κύριους τομείς της βιομηχανίας τους.
Μετά τις απειλές της Ρωσίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα 3/4 των Φινλανδών είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Όταν άλλοι μείωναν τις αμυντικές δαπάνες τους, το Ελσίνκι επένδυε
Η Φινλανδία έχει στρατεύματα -εν καιρώ πολέμου- περίπου 280.000 ατόμων ενώ συνολικά έχει 900.000 εκπαιδευμένους ως έφεδρους. Η επιστράτευση για όλους τους άντρες που εγκατέλειψαν το σχολείο συνεχίστηκε ακόμη και μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου», όταν πολλές χώρες στην Ευρώπη σταμάτησαν, το Ελσίνκι διατήρησε τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, ακόμη και τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.
Πλήρες σχέδιο ανάπτυξης σε περίπτωση εισβολής
Από κει και πέρα και σύμφωνα πάντα με την Financial Times, υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός για τον τρόπο χειρισμού μιας εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών σε απομακρυσμένους δρόμους σε όλη τη χώρα, την τοποθέτηση ναρκών σε βασικούς ναυτιλιακούς δρόμους και την προετοιμασία χερσαίων επιχειρήσεων άμυνας, όπως η ανατίναξη γεφυρών.
Ο Τζάρμο Λίντμπεργκ, πρώην αρχηγός άμυνας της Φινλανδίας, ανέφερε ότι η πρωτεύουσα το Ελσίνκι «είναι σαν το ελβετικό τυρί, με δεκάδες χιλιόμετρα τούνελ. Όλα τα αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε πλαγιές κάτω από «30-40 μέτρα γρανίτη».
Επίσης, εάν εκδηλωνόταν μια επίθεση, στο μέτρο του δυνατού οι άμαχοι θα εκκενώνονταν από τις εμπόλεμες περιοχές. Μία σημαντική διαφορά από αυτό που συνέβη στην Ουκρανία.
Επιπρόσθετα, κάθε κρίσιμος κλάδος της κοινωνίας — όπως οι τηλεπικοινωνίες, η προμήθεια τροφίμων, η ενέργεια — έχει τακτές προγραμματισμένες συναντήσεις τον χρόνο όπου στις οποίες μιλούν για θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κλάδο τους, σε περίοδο κρίσης, όπως ο πόλεμος. Βασικές ερωτήσεις; «Πώς ταΐζετε το έθνος σας ή πώς το κρατάτε σε συνθήκες υγιεινής εάν υπάρχει αποκλεισμός στη Βαλτική Θάλασσα;». Σε αυτά τα ερωτήματα ψάχνουν και δίνουν απαντήσεις και λύσεις.
Η Εθνική Υπηρεσία Εφοδιασμού Έκτακτης Ανάγκης (Nesa) βοηθά στο συντονισμό αυτού του δικτύου εταιρειών. Διαθέτει επίσης ισολογισμό 2,5 δισ. ευρώ, ο οποίος αποτελείται από στρατηγικά αποθέματα εξάμηνης προμήθειας σιτηρών, (όπως σιτάρι και βρώμη) και διαφορετικών τύπων καυσίμων (όπως βενζίνη και ντίζελ).
Μαθήματα Εθνικής Άμυνας
Στην Ουκρανία είδαμε λίγες μέρες πριν την εισβολή των Ρώσων αλλά και σε ορισμένες πόλεις ακόμη και μετά την εισβολή, να εκπαιδεύονται πολίτες στα όπλα. Στη Φινλανδία τέσσερις φορές το χρόνο, ομάδα πολιτικών, διοικητικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων από την εκκλησία, τα Μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων συναντώνται στο πλαίσιο εντατικού προγράμματος διάρκειας ενός μήνα, που περιλαμβάνει διαλέξεις από ανώτερους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και μια προσομοίωση πολεμικής κρίσης. Η αποθέωση του οργανωμένου κράτους.
Η Φινλανδία δεν επικεντρώνεται μόνο στην απειλή εισβολής, αλλά σε άλλες μορφές επίθεσης, είτε είναι τοπικές (όπως η δηλητηρίαση μιας πηγής νερού ή η αδυναμία λειτουργίας ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας) είτε εθνικές, όπως οι επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Φινλανδοί είναι οργισμένοι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Ελσίνκι πάντα προσπαθούσε για σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία λόγω των κοινών συνόρων του, αλλά αυτή η ελπίδα έχει πλέον καταρρεύσει.
Κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», η γεωγραφική θέση της Φινλανδίας τήν ανάγκασε να αποδεχθεί την ουδετερότητα, για να κρατήσει μακριά την πιθανότητα εισβολής της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά μετά την ένταξη στην ΕΕ το 1995 και την πλησιέστερη προσέγγιση στο ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση στο Ελσίνκι, ότι η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία θα παγίωνε το καθεστώς της ως ανεξάρτητης, δυτικής χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Το πιο... αμφιλεγόμενο κτίριο βρίσκεται στο Εκουαδόρ: Τα ερωτήματα που γεννά και οι απαντήσεις του ιδιοκτήτη (vid)
- Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί-Ντρέιφους: Η ιστορία της «τσαρίνας των επιχειρήσεων», που διεκδικεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Τραγωδία: Έντεκα άνθρωποι πήδηξαν από τρένο όταν σήμανε συναγερμός για πυρκαγιά και σκοτώθηκαν από διερχόμενη αμαξοστοιχία στην Ινδία (vid)