Ο Σιδέρης Ισιδωρόπουλος σκοτώθηκε επειδή κολλούσε αφίσες: Οι αστυνομικοί τον άφησαν να πεθάνει στο οδόστρωμα

Newsroom
Ο Σιδέρης Ισιδωρόπουλος σκοτώθηκε επειδή κολλούσε αφίσες: Οι αστυνομικοί τον άφησαν να πεθάνει στο οδόστρωμα
Την Πρωτομαγιά του 1976 παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο ο Σιδέρης Ισιδωρόπουλος, τον οποίο καταδίωκε η αστυνομία επειδή… κολλούσε αφίσες. Την ίδια μέρα σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και ο αγωνιστής κατά της δικτατορίας Αλέκος Παναγούλης.

Σαν σήμερα, την Πρωτομαγιά του 1976 ο μαθητής Σιδέρης Ισιδωρόπουλος σκοτώθηκε, όταν περίπολος της αστυνομίας τον καταδίωξε, επειδή έκανε το θανάσιμο αμάρτημα, μαζί με έναν φίλο του, να… κολλάνε αφίσες στην Πειραιώς ενόψει της εργατικής πρωτομαγιάς.

Ο Σιδέρης Ισιδωρόπουλος, ο οποίος ήταν μέλος της εξωκοινοβουλευτικής οργάνωσης «Κ.Ο. Μαχητής» και της «Μαθητικής Πρωτοπορίας», μαζί με τον φίλο του Στυλιανό Μπογιατζή, πήγαν στις 30 Απριλίου για να κολλήσουν αφίσες στην οδό Πειραιώς, με τις οποίες καλούσαν τον κόσμο- παρά τις απαγορεύσεις της Κυβέρνησης- να κατέβει στην συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά.

Η αστυνομία βρισκόταν επί ποδός για να αποτρέψει τις αφισοκολλήσεις (έδειχναν τους Κομμουνιστές) και μία περίπολος εντόπισε τους δύο νεαρούς και ξεκίνησε η καταδίωξή τους.

2

 

Ο Σιδέρης κατέβηκε στο οδόστρωμα της οδού Πειραιώς και με σλάλομ ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα προσπάθησε να ξεφύγει από τους διώκτες του. ένα διερχόμενο αυτοκίνητό όμως, που το οδηγούσε ο Ιωάννης Δικαιάκος τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε βαριά, στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Δεληγεώργη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι αστυνομικοί τον άφησαν να πεθάνει στο οδόστρωμα, ενώ ο φίλος του τον μετέφερε σε δύο κοντινές κλινικές, τον «Άγιο Γεράσιμο» και την «Αγία Μαρίνα». Ο «Ριζοσπάστης» της εποχής ανέφερε ότι αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν. Μεταφέρθηκε στο «ΣΑΒ» κι από εκεί στο «Ρυθμιστικό», ωστόσο δεν τα κατάφερε και στις δέκα παρά δέκα το πρωί της Πρωτομαγιάς, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του έγινε την επομένη στο νεκροταφείο των Σουρμένων, στο οποίο παραβρέθηκε 10.000 κόσμου, ενώ στις 4 Μαΐου διοργανώθηκε συλλαλητήριο στο οποίο πήραν μέρος 40.000 διαδηλωτές.

Έγινε μία προσπάθεια μάλιστα να καταθέσουν ένα κόκκινο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αλλά δεν τους επετράπη από την αστυνομία που είχε αποκλείσει τον χώρο.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση ήταν: «Κάτω η Νέα Τρομοκρατία», «Σιδέρη ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Πέτρουλας, Λαμπράκης, Παναγούλης, Σιδέρης, ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα», «Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά» και «Έξω οι Αμερικάνοι».

Στις 18 Μαΐου ο πατέρας του Σιδέρη, Δημήτρης Ισιδωρόπουλος, υπέβαλε μήνυση κατ’αγνώστων αστυνομικών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η οποία δεν ευδοκίμησε.

Οι υποψίες στο δυστύχημα του Αλέκου Παναγούλη

Την ίδια «μαύρη» Πρωτομαγιά, του 1976, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και σκοτώθηκε στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Αγίου Δημητρίου, ο αγωνιστής κατά της δικτατορίας Αλέκος Παναγούλης. Οι υποψίες γιγαντώθηκαν, καθώς λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, θα παρέδιδε στις αρχές στοιχεία που είχε συλλέξει για τα όργανα ασφαλείας της Χούντας και τους πολιτικούς συνεργάτες τους. Στις 5 Μαΐου έγινε η κηδεία του στην οποία συγκεντρώθηκε ένα εκατομμύριο κόσμου.