Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Πέθανε ο εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος 

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Πέθανε ο εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος 
Σαν σήμερα το 2017 απεβίωσε ο Αριστείδης Αλαφούζος σε ηλικία 93 ετών.

Ο Αριστείδης Ιωάννου Αλαφούζος ήταν Έλληνας εκδότης, πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής. Γεννήθηκε στην Οία του νησιού της Σαντορίνης και είναι γιος του Ιωάννη Αλαφούζου, πλοιάρχου. Κατάγεται από παλιά οικογένεια εφοπλιστών και πολιτικών του νησιού.

Μεγάλωσε στον Πειραιά και την Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας και το 1988 αγόρασε την εφημερίδα Καθημερινή, την οποία και διατήρησε μέχρι τον θάνατο του, το 2017. Μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, αγόρασε και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο ΣΚΑΪ τάχθηκε τα επόμενα χρόνια εναντίον της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι οι σχέσεις τους χάλασαν διότι ο τελευταίος μετά τις εκλογές συνεχώς «ζητούσε ποσά».

Τα πιο γνωστά του έργα πάνω στην πολιτική μηχανική είναι το ξενοδοχείο Μον Παρνές στην Πάρνηθα και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στην Βουλιαγμένη. Τα έργα αυτά τα ανέλαβε η τεχνική εταιρεία "Αριστείδης Αλαφούζος" (αργότερα "ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ") την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 1954. Η εταιρεία αυτή διέκοψε την λειτουργία της στα τέλη της δεκαετίας του 1960, την χρονική περίοδο που ο Αλαφούζος έπαψε να ασχολείται ως πολιτικός μηχανικός και στράφηκε προς την ναυτιλία.

 

Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ακιχίτο, με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, των Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας, δια χειρός του Πρέσβη της Ιαπωνίας, για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών δεσμών, κυρίως στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των διμερών φιλικών σχέσεων διά της οδού των Μέσων Ενημέρωσης. Ήταν παντρεμένος και απέκτησε δύο παιδιά, τον Θέμη και τον Γιάννη.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 17ης Μαΐου

1792: Ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Wall Street.

1859: Κωδικοποιούνται οι πρώτοι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου.

1865: Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1918: Η μάχη του Σκρα-ντι-Λεγκέν λήγει νικηφόρα για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος απωθεί τις βουλγαρικές δυνάμεις και ανοίγει το δρόμο στις συμμαχικές δυνάμεις για να καταλάβουν την κοιλάδα του Αξιού.

1931: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλώνει από τον Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις Κλεπτών».

1947: Το αρματαγωγό «Αχελώος» υψώνει την ελληνική σημαία στη Σκωτία.

1990: Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφαιρεί την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχιατρικών παθήσεων.

2012: Πέθανε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Ντόνα Σάμερ χτυπημένη από καρκίνο του πνεύμονα.

2017: «Έφυγε» από τη ζωή ο Αριστείδης Αλαφούζος, εκδότης, πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής.