Η δημοσκόπηση που παρήγγειλε η ΝΔ και έβγαλε το ΠΑΣΟΚ με 47%... επεστράφη ως απαράδεκτη: «Μου την πέταξαν στα μούτρα»
Οι δημοσκοπήσεις εδώ και χρόνια είναι στη ζωή μας και εδώ που τα λέμε… μια χαρά τις λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα κόμματα! Στις εκλογές του 1981, είχαν επιβεβαιωθεί στο έπακρο, καθώς είχαν προβλέψει την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική αλλαγή. Μόνο που την συγκεκριμένη δημοσκόπηση- από εταιρεία που δεν μάθαμε ποτέ- είχε παραγγείλει η Νέα Δημοκρατία, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενε. Από εκείνες τις εκλογές μάλιστα και μετά, οι δημοσκοπήσεις καθιερώθηκαν στην Ελλάδα, καθώς οι κάλπες είχαν επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.
Οι δημοσκοπήσεις ξεκίνησαν στην Ελλάδα το 1977, αλλά από το 1981, όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, φαίνεται πως τα κόμματα τις λαμβάνουν υπ΄όψιν τους. Δημοσιεύματα μάλιστα του Τύπου της εποχής, έκαναν λόγο για τα «απόρρητα γκάλοπ της Ν.Δ. τα οποία δημιουργούσαν ανάγκη επανακαθορισμού της πολιτικής της».
Στις 16 Φεβρουαρίου μάλιστα, τίτλος εφημερίδας αναφέρει: «Σφυγμομετρήσεις Αμερικανών- Κυβέρνησης. Προηγείται με 10% το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ».
Όπως διαφάνηκε λοιπόν στην πορεία, η Νέα Δημοκρατία είχε παραγγείλει δημοσκόπηση, πριν τις εκλογές του 1981, αλλά τα αποτελέσματα αυτής όχι απλά δεν της άρεσαν, αλλά την εξόργισαν κι από πάνω, επιστρέφοντάς την ως «απαράδεκτη». Γιατί; Γιατί «έδινε» νικητή των εκλογών το ΠΑΣΟΚ με 47%. Τα παλαιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φαινόταν πως δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία.
«Μου την πέταξαν στα μούτρα, γι’ αυτό σας τη δίνω να δημοσιευθεί», είχε πει ο διευθυντής της εταιρείας στην εφημερίδα, προσθέτοντας: «Εγώ ενδιαφέρομαι για τη φήμη και την αξιοπιστία της εταιρείας μου».
Τα όσα «έδειξε» η δημοσκόπηση βγήκαν στις κάλπες και από κει και ύστερα αυτές καθιερώθηκαν ως καταμετρητές της «απόλυτης αλήθειας». Οι εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν πολλές φορές δημοσκοπήσεις ακόμα και στα πρωτοσέλιδα και ιδιαίτερα οι εφημερίδες που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούσαν τα αποτελέσματα αυτών για να προαναγγείλουν την «επερχόμενη αλλαγή».
Εκείνη τη χρονική περίοδο, εμφανίστηκε και η απόφαση διαφημιστικών εταιρειών να διεξάγουν κοινωνικές έρευνες. Η πρώτη δημοσκόπηση αυτού του τύπου, δημοσιεύτηκε στα «Νέα» στις 25 Μαΐου 1981 από την ΕΥΡΩΔΗΜ, όπου το ΠΑΣΟΚ, φαινόταν να έχει διπλασιάσει τη δύναμή του από το 1977, σε αντίθεση με τη ΝΔ που περιοριζόταν στο 28%.
Όλες οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του 1981 έδειχναν περίπου τα ίδια αποτελέσματα και δεν είχαν απόκλιση και από το 1989-90 οι πολιτικές δημοσκοπήσεις ανάγονται σε σταθερό σημείο αναφοράς όλων των πολιτικών τηλεοπτικών συζητήσεων.