Ritchie Boys: Οι Εβραίοι πρόσφυγες που διέφυγαν από τους Ναζί και επέστρεψαν για να τους πολεμήσουν (vid)
Όταν οι στρατιώτες των ΗΠΑ πολέμησαν τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρχε μια ομάδα (με ιδιαίτερα κίνητρα) αποτελούμενη από 2.000 Γερμανοαυστριακούς Εβραίους πρόσφυγες, που κατάφεραν να διαφύγουν από τους Ναζί και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τους βασανιστές τους, ως μέλη της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Η ομάδα αυτή λεγόταν Ritchie Boys, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στο Camp Ritchie, ένα πρώην στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στο Μέριλαντ, που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο Κυβερνήτη του Μέριλαντ, Albert C. Ritchie. Πολλοί από τους Γερμανούς και Αυστριακούς Εβραίους πρόσφυγες αναφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ρίτσι, ενώ χαρακτηρίστηκαν ως «εξωγήινοι εχθροί». Σε αντάλλαγμα για τις γνώσεις τους στη γερμανική γλώσσα, τον πολιτισμό και την τοπογραφία, που αποδείχθηκαν κρίσιμες για την εξαγωγή πληροφοριών ζωτικής σημασίας στις πολεμικές επιχειρήσεις, ο Στρατός τους πρόσφερε υπηκοότητα.
«Τα Ritchie Boys ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά όπλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τις μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού», είπε ο Stuart E. Eizenstat, λίγο πριν γίνει πρόεδρος του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2022. «Πολλοί είχαν εγκαταλείψει τη Ναζιστική Γερμανία, αλλά επέστρεψαν ως Αμερικανοί στρατιώτες, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα σε μεγάλο βαθμό. Βοήθησαν σημαντικά την πολεμική προσπάθεια και έσωσαν ζωές».
Οι Ritchie Boys, μερικοί από τους οποίους αποβιβάστηκαν στις παραλίες της Νορμανδίας, βοήθησαν στην ερμηνεία εγγράφων και στη συλλογή πληροφοριών και διεξήγαγαν εχθρικό πόλεμο. Τα τμήματα που απελευθέρωσαν στρατόπεδα συγκέντρωσης περιελάμβαναν εκατοντάδες Ritchie Boys, που πήραν συνεντεύξεις από επιζώντες.
Αν και τα μέλη των Ritchie Boys βραβεύτηκαν με περισσότερα από 65 Silver Stars, η ομάδα τους δεν ήταν πολύ γνωστή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό άλλαξε με τα χρόνια καθώς οι Ritchie Boys άρχισαν να τυγχάνουν μεγαλύτερης αναγνώρισης. Εκτός από το βραβείο του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα το 2021 για να τιμήσει «τη γενναιότητα και την αφοσίωση των αγοριών Ritchie» και αναγνώρισε «τη σημασία της συνεισφοράς τους στην επιτυχία των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Οι Ritchie Boys μιλούσαν πολλές γλώσσες
Σε μια εποχή που ο αμερικανικός στρατός χρειαζόταν επειγόντως ομιλητές ξένων γλωσσών, οι Ritchie Boys πρόσφεραν έναν βασικό πόρο. Πολλοί ήταν γεννημένοι στο εξωτερικό ή είχαν ζήσει στο εξωτερικό για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η ομάδα περιελάμβανε επίσης μεγάλο αριθμό Αμερικανών πρώτης ή δεύτερης γενιάς που μιλούσαν ακόμη γερμανικά ή άλλες γλώσσες. «Υπήρχαν τουλάχιστον 30 γλώσσες που ομιλούνταν στο στρατόπεδο Ρίτσι, αλλά η προτίμηση ήταν προφανώς για τους γερμανόφωνους, επειδή οι περισσότερες από τις εχθρικές δυνάμεις θα ήταν γερμανικές», είπε ο καθηγητής ιστορίας David S. Frey.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ο στρατός επέλεξε έξυπνους ανθρώπους «επειδή έπρεπε να επεξεργαστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών». Τους ζητήθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απομνημονεύσουν βιβλία μάχης, τα οποία μάθαιναν στους στρατιώτες, την οργάνωση, τη δομή, την ικανότητα, την ηγεσία και την εμπειρία του εχθρού. Μερικά από αυτά τα βιβλία, λέει ο Frey, ήταν σχεδόν 500 σελίδες.
«Μετά τον πόλεμο μια έρευνα στους διοικητές των ταγμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αποφοίτους του Camp Ritchie ήταν υπεύθυνες για τουλάχιστον το 60 τοις εκατό των ενεργών πληροφοριών για το Western Front Theatre», συμπλήρωσε ο Frey.