Η χώρα με τα πιο καθαρά νερά για κολύμβηση δεν έχει καν θάλασσα: Που βρίσκεται η Ελλάδα
Σας φαίνεται περίεργος ο τίτλος; Ίσως, γιατί ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε συνηθίσει να κολυμπάμε στις θάλασσες, ωστόσο βάλτε στο μυαλό σας πως αρκετοί Ευρωπαίοι κολυμπάνε στις λίμνες.
Οι πανέμορφες και κρυστάλλινες λίμνες της Αυστρίας είναι αυτές που την έφεραν στην κορυφή, στην ετήσια Έκθεση για τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση, μεταξύ 22.000 τσεκαρισμένων σημείων κολύμβησης στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για πρώτη φορά πάντως απουσίαζε η Μ. Βρετανία από την έκθεση.
Η Αυστρία λοιπόν κατά 97,7% έχει καθαρά νερά για κολύμβηση και βρίσκεται στη Νο.1 θέση της λίστας, ενώ αν αναρωτιέστε (που αναρωτιέστε) που βρίσκεται η Ελλάδα, η χώρα μας κατέχει την 3η θέση με το 95,8% των νερών της να είναι καθαρά για κολύμβηση. Ανάμεσά τους η Μάλτα.
Η ποιότητα των υδάτων της Ευρώπης για κολύμβηση, έχει βελτιωθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% αυτών κατατάσσονται πλέον ως «εξαιρετικές».
Η Αυστρία που φιγουράρει στην πρώτη θέση είναι γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών του Achensee στο Τιρόλο και της σμαραγδένιας απόχρωσης Weissensee στην Καρινθία. Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Κροατία, η Κύπρος, η Δανία και η Γερμανία.
Η Πορτογαλία βρίσκεται στο Νο.10 με 88,5%, ενώ η Ιταλία (με 87,9%) και η Ισπανία (με 87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα. Η Πολωνία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5%!
Πως γίνεται τώρα η αξιολόγηση; Η έκθεση συντάσσεται από τον ΕΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από τα λύματα και την κτηνοτροφία.
Στη συνέχεια τα νερά κρίθηκαν «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «μη επιτρεπτά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τελευταία κατηγορία, τα νερά μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια εάν το νερό καταποθεί από τους κολυμβητές.
Για παράδειγμα, η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «μη επιτρεπτά», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν όλη την επόμενη κολυμβητική περίοδο, ενώ λήφθηκαν μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.
Τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης για κολύμβηση
1. Αυστρία (97,7%)
2. Μάλτα (96,6%)
3. Ελλάδα (95,8%)
4. Κροατία (95,7%)
5. Κύπρος (93,3%)
6. Δανία (91,9%)
7. Γερμανία (90,4%)
8. Βουλγαρία (89,8%)
9. Λιθουανία (89,2%)
10. Πορτογαλία (88,5%)
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- H NASA ετοιμάζεται να γράψει ιστορία: Διαστημικό σκάφος θα πλησιάσει τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ!
- Συμφωνία εργοδοσίας και συνδικάτων «για το μέλλον της Volkswagen» με πρόβλεψη για 35.000 απολύσεις
- Αποκάλυψη: Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ - «Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»