Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια περίεργη ραδιοφωνική έκρηξη που προέρχεται από το βαθύ διάστημα
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν επαναλαμβανόμενες ραδιοεκρήξεις που προέρχονται σχεδόν τρία εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, εγείροντας νέα ερωτήματα για το σύμπαν.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Li Di από τα Εθνικά Αστρονομικά Αστεροσκοπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ανακάλυψε για άλλη μια φορά εκρήξεις ραδιοκυμάτων μήκους χιλιοστού του δευτερολέπτου στο διάστημα. Λένε ότι αυτές οι εκρήξεις είναι ακόμη πιο εμφανείς και «περίεργες» από προηγούμενα σήματα.
Κατά τη διεξαγωγή άλλης έρευνας, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να εντοπίσουν από ποιον γαλαξία προέρχονται οι εκρήξεις του ραδιοφώνου. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν την αιτία τους.
Η Li Di και η ομάδα της έδωσαν σε αυτές τις γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις (FRB) το όνομα FRB 20190520B και είπαν ότι είναι πιο στιβαρές σε σχέση με αυτές που παρακολούθησαν οι επιστήμονες στο παρελθόν. Πάνω από το 95% των FRB που ανιχνεύθηκαν έχουν εμφανιστεί μόνο μία φορά, όμως οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις διευκολύνουν τους επιστήμονες να καταλάβουν από πού προέρχεται η ενέργεια, σύμφωνα με το CNET.
Ο επιστήμονας της ραδιοαστρονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο Casey Law, ανέφερε στο CNN ότι ο τρόπος με τον οποίο τα ραδιοφωνικά σήματα εκπέμπουν ενέργεια, αφήνουν ενδείξεις για τους επιστήμονες. «Τώρα πρέπει πραγματικά να εξηγήσουμε αυτό το διπλό μυστήριο και γιατί οι FRB και οι επίμονες ραδιοφωνικές πηγές βρίσκονται μαζί μερικές φορές», είπε.
Και συνέχισε: «Είναι κάτι σύνηθες όταν οι FRB είναι νέες; Ή ίσως το αντικείμενο που προκαλεί τις εκρήξεις είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα που κατατρώει ακατάστατα ένα γειτονικό αστέρι; Οι θεωρητικοί έχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες να δουλέψουν τώρα και τα περιθώρια εξήγησης συρρικνώνονται».
Τον Οκτώβριο του 2021, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης περίεργες FRB που προέρχονται από το κέντρο του Γαλαξία μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal. Τα σήματα συγκλόνισαν τους ερευνητές, καθώς δεν ταίριαζαν με καμία άλλη γνωστή αστροφυσική ραδιοφωνική πηγή.