Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: «Κανείς στον 21ο αιώνα δεν δέχεται τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα»
Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία κτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί, και σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως επισήμανε «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας. Η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αλεξανδρούπολη καθίσταται νέος κόμβος που μπορεί να φέρει τη γειτονία μας στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης. «Κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις» σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την εναρμόνιση των νομοθεσιών τους, αλλά και την έμπρακτη δέσμευση ευρωπαϊκής ηγεσίας και κρατών – μελών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε άρθρο μου στο Politico, προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά και ρεαλιστικός με βαριά ιστορική σημασία», συμπλήρωσε.
Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ακολουθεί δείπνο, στο οποίο θα πάρει μέρος και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.