Ειδικός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα το βράδυ

Newsroom
Ειδικός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα το βράδυ
Τώρα που πιάνουν οι ζέστες, αρκετοί καταφεύγουν στον ανεμιστήρα τα βράδια, όμως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Έχοντας μπει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, όπως είναι λογικό, η θερμοκρασία, θα αρχίσει να ανεβαίνει και όσοι ζούνε σε μεγάλες πόλεις θα αναγκαστούν να ψάχνουν λύσεις για να δροσιστούν. Με το ρεύμα να έχει πάει στα ύψη, ο ανεμιστήρας φαντάζει ως μια πιο οικονομική λύση.

Κάτι που μπορεί να ισχύει, καθώς υπάρχουν πολλά θετικά, όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα αρνητικά για την υγεία του ανθρώπου που έχει επιλέξει να δροσιστεί με αυτό τον τρόπο.

Αυτά λοιπόν τα επεσήμανε με μία ανάρτησή του στο Reddit, o σύμβουλος ύπνου Mark Reddick, στα θετικά του ανεμιστήρα είναι το γεγονός ότι μειώνει την θερμοκρασία δωματίου, έχει σταθερή κυκλοφορία του αέρα και με τον λευκό θόρυβο που βγάζει από ένα σημείο και μετά σταματάει να ενοχλεί, ενώ βοηθάει αρκετούς ανθρώπους να κοιμηθούν.

Ανεμιστήρας

 

Πάμε τώρα και στα αρνητικά… Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα είναι ότι έχει την τάση να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις λόγω της ποσότητας σκόνης και γύρης που μπορεί να εκτοξεύσει στα ιγμόρειά του ανθρώπου που υπάρχει στο δωμάτιο.

Όσοι πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα ενδεχομένως να δουν το πρόβλημα τους να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στον ανεμιστήρα σας. Εάν μάζευε σκόνη στις λεπίδες, αυτά τα σωματίδια πετούν στον αέρα κάθε φορά που τον ενεργοποιείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ξηρός αέρας που παράγουν οι ανεμιστήρες μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, όπως είναι ξηρότητα του δέρματος και του λαιμού, αλλά και ερεθισμό στα μάτια, ειδικά αν γίνεται χρήση φακούς επαφής.

Οι ρινικές οδοί και τα ιγμόρεια θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα που μπορεί να οδηγήσει σε βλέννα και πονοκεφάλους. Η συνεχής ροή αέρα έχει επίσης την τάση να στεγνώνει τις ρινικές οδούς, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ιγμόρειά.

Εάν η ξηρότητα είναι ιδιαίτερα ακραία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παράγει υπερβολική βλέννα για να προσπαθήσει να την αντισταθμίσει. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και τεντωμένους μύες λόγω του δροσερού συμπυκνωμένου αέρα.