Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Εκτοξεύεται η αποστολή «Απόλλων 11», με στόχο την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη
Σαν σήμερα, 16 Ιουλίου, το 1969, εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα η αποστολή «Απόλλων 11», με στόχο την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη.
Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη.
Ο αρχηγός της αποστολής Νηλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν, αμφότεροι Αμερικανοί, προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969, στις 20:18 UTC. Έξι ώρες μετά την προσσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα.
Πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη. Ενώ βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά.
Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μία ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia σε σεληνιακή τροχιά.
Το Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα, στις 16 Ιουλίου, και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων της NASA. Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης (CM) με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες, και ήταν το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη, ένα υπηρεσιακό σκάφος (SM), το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο (LM) που είχε δύο επίπεδα -ένα χαμηλότερο για την προσσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.
Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες έως ότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά.
Τότε ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν μεταφέρθηκαν στη σεληνάκατο Eagle και προσσεληνώθηκαν. Έμειναν συνολικά περίπου 21,5 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Κόλινς στο όχημα διακυβέρνησης. Εγκατέλειψαν το Eagle προτού εκτελέσουν τους ελιγμούς που τους έβγαλαν από τη σεληνιακή τροχιά και τους έθεσαν σε τροχιά με προορισμό τη Γη.
Επέστρεψαν με την προσγείωσή τους στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Ιουλίου. Η προσσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως.
Ο Άρμστρονγκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Τα σημαντικότερα γεγονότα της 16ης Ιουλίου...
- 1054: Ο καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισέρχονται στην Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη) κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και επιδίδουν παπική βούλα σύμφωνα με την οποία αφορίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός οδήγησε στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία.
- 1790: Η Ουάσινγκτον ορίζεται ως η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.
- 1935: Εγκαθίσταται στην Οκλαχόμα Σίτι το πρώτο παρκόμετρο στον κόσμο.
- 1945: Πρόγραμμα Μανχάταν: Αρχίζει η Ατομική Εποχή όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποιούν επιτυχημένη δοκιμή έκρηξης πυρηνικού όπλου βασισμένου στο πλουτώνιο, κοντά στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού.
- 1945: Ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.
- 1948: Έπειτα από αντίσταση, η πόλη της Ναζαρέτ, η οποία λατρεύεται από τους χριστιανούς ως η πατρίδα του Ιησού Χριστού, συνθηκολογεί με τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948.
- 1951: Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Γ΄ του Βελγίου παραιτείται υπέρ του γιου του, Βαλδουίνου του Βελγίου.
- 1965: Εγκαινιάζεται η σήραγγα του Λευκού Όρους που συνδέει τη Γαλλία και την Ιταλία.
- 1979: Ο Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται πρόεδρος του Ιράκ.
- 1983: Βρετανικό ελικόπτερο συντρίβεται στα νησιά Σίλι, με απολογισμό 20 νεκρούς.
*Με πληροφορίες από wikipedia.