Σάλος με την δήλωση Συρίγου: «Η χούντα δεν έπεσε από την εξέγερση, αλλά από την Κυπριακή τραγωδία» (vid)

Newsroom
Σάλος με την δήλωση Συρίγου: «Η χούντα δεν έπεσε από την εξέγερση, αλλά από την Κυπριακή τραγωδία» (vid)
Ο Υφυπουργός Παιδείας, προκάλεσε αντιδράσεις με την δήλωσή του από το βήμα της Βουλής πως η χούντα δεν έπεσε από την εξέγερση των φοιτητών.

Πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσαν τα όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος από το βήμα της βουλής, την Πέμπτη στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Υφυπουργός λοιπόν είπε πως η χούντα δεν έπεσε από την εξέγερση των φοιτητών, αλλά από τα γεγονότα της Κύπρου, αναφέροντας: «Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η χούντα κατέρρευσε το 74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως, δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής ζωής. Δεν υπήρχαν ογκώδης διαδηλώσεις και πορείες επί χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία», είπε αρχικά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το ΚΚΕ μέσω του εκπροσώπου του, Θανάση Παφίλη αντέδρασε λέγοντας: «Η αντίσταση στη χούντα, ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για ψωμί – παιδεία – ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. «Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο».

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως ο Άγγελος Συρίγος επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία μιλώντας για ύβρη, άκρως απαράδεκτη και απολύτως ανιστόρητη. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης είπε «ανακαλέστε, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτόν τον θώκο».