Το πρώτο Campus Network στην Ελλάδα, 300μ. κάτω από το έδαφος
- Η ψηφιακή ενδυνάμωση της μεταλλευτικής διαδικασίας
- Τα οφέλη των campus networks με χρήση δικτύου κινητής
Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο, εκσυγχρονίζεται. Το ίδιο και οι υποδομές της. Μάλιστα, οι τηλεπικοινωνίες της περνούν πλέον σε άλλο επίπεδο, με το πρώτο Campus Network στα 300 μέτρα κάτω από το έδαφος να είναι γεγονός. Πίσω από το εντυπωσιακό αυτό πρόζτεκτ βρίσκεται η COSMOTE, η οποία αρχικά το σχεδίασε και στη συνέχεια το εγκατέστησε στο υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένα από τα τρία συνολικά έργα που απαρτίζουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που λειτουργεί και αναπτύσσει η Ελληνικός Χρυσός.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, το μοναδικό στην Ελλάδα, σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10χλμ. Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιακοποίησης των λειτουργιών του μεταλλείου.
Το πρωτοποριακό campus network (ιδιωτικό δίκτυο) με υποδομή κινητής τηλεφωνίας είναι πλήρως προσαρμοσμένο και ειδικά σχεδιασμένο για τις επιχειρησιακές ανάγκες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη, όσο και η εγγυημένη χωρητικότητα για τις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου.
Η ψηφιακή ενδυνάμωση της μεταλλευτικής διαδικασίας
Πώς λειτουργεί τώρα αυτό το δίκτυο και τι πλεονεκτήματα προσφέρει στην εταιρεία; Mέσω tablets γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια και τους χειριστές των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και πιο συγκεκριμένα με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών. Επιπλέον, αυξάνεται ο παραγωγικός χρόνος, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η διαχείριση του στόλου. Στα οφέλη του ιδιωτικού αυτού δικτύου κινητής συγκαταλέγεται και η αμεσότητα της μεταφοράς κρίσιμων επιχειρησιακών δεδομένων (βάρος μεταλλεύματος κατά τη φόρτωση, είδος υλικού μεταφοράς, βλάβες μηχανημάτων κλπ.).
Στα σχέδια της εταιρείας, είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του campus network με την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και τεχνολογιών που θα επιτρέψουν λειτουργίες όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη, ο τηλεχειρισμός φόρτωσης, καθώς και η τηλεμετρία οχημάτων (συλλογή δεδομένων από απόσταση). Παράλληλα, ενισχύεται η ασφάλεια, καθώς μελλοντικά θα υπάρχει εικόνα του αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάθε τμήμα του μεταλλείου και θα παρέχονται κρίσιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, μέσω κατάλληλων αισθητήρων που μετρούν τη συγκέντρωση σωματιδίων ή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα (gas monitoring), το Κέντρο Ελέγχου θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει απομακρυσμένα την παροχή και ποιότητα του αέρα (ventilation on demand) ή ακόμα και να απομακρύνει προληπτικά τους εργαζόμενους προστατεύοντάς τους.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Τα οφέλη των campus networks με χρήση δικτύου κινητής
Το ιδιωτικό δίκτυο κινητής υπερέχει σε ασφάλεια και σταθερότητα, σε σχέση με άλλες λύσεις ασύρματης δικτύωσης, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας πολύ υψηλές ταχύτητες, κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές. Αποτελεί μια προηγμένη τεχνολογική λύση συνδεσιμότητας που μπορεί να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιομηχανιών «Industry 4.0» και της «έξυπνης» παραγωγής (smart manufacturing), αλλά και σημαντικών κλάδων όπως ο τουρισμός, τα logistics, οι μεταφορές, η διαχείριση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), κ.άΤο μέλλον των campus networks είναι το 5G, καθώς με δυνατότητες αυτοματισμού και ανάλυσης, με σχεδόν μηδενική χρονοκαθυστέρηση, υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, επιτρέπει την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας.