Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο πόλεμος του Κόλπου

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο πόλεμος του Κόλπου
Σαν σήμερα στις 2 Αυγούστου 1990 το Ιράκ εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος του Κόλπου».

Σαν σήμερα στις 2 Αυγούστου 1990 το Ιράκ εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος του Κόλπου».

Στις 2 Αυγούστου 1990 άρχισε ο «Πόλεμος του Κόλπου». Επρόκειτο για πολεμική σύρραξη μεταξύ διεθνούς συμμαχίας από τουλάχιστον 31 κράτη υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ κατά του Ιράκ, για την απελευθέρωση του Κουβέιτ.

Ο πόλεμος αυτός είναι γνωστός και με ποικίλα άλλα ονόματα, ανάλογα με την πολιτική και ιστορική θέση διαφόρων ομάδων αναφοράς όπως: Πόλεμος του Κόλπου, Πόλεμος του Περσικού Κόλπου, Πόλεμος του Κόλπου 1990, Πρώτος Πόλεμος του Κόλπου, Δεύτερος Πόλεμος του Κόλπου (για το Ιράκ και το Ιράν), Απελευθέρωση του Κουβέιτ, Ο Πόλεμος για το Κουβέιτ, Η μητέρα όλων των Μαχών, Καταιγίδα της Ερήμου, θεωρούμενα ως τα πιο γνωστά ονόματα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή του Ιράκ στις 2 Αυγούστου 1990, με την δικαιολογία ότι το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «κλέβει» ιρακινό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την εισβολή υποβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τελικώς οι εχθροπραξίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 1991, οι οποίες και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

 

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 2ας Αυγούστου…

  • 1829: Γεννήθηκε ο Θεόδωρος Αρεταίος, Έλληνας ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο).
  • 1903: Επαναστατούν οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί στη Μακεδονία, ανήμερα της γιορτής του προφήτη Ηλία (Παλαιό Ημερολόγιο). Η επανάσταση, την οποία έχει σχεδιάσει η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO), καταπνίγεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ο Μακεδονικός Αγώνας. Στην ιστορία θα μείνει ως η «Επανάσταση του Ίλιντεν» (Ίλιντεν = Ημέρα του Αη Λιά).
  • 1913: Ο Χρήστος Κάκαλος κατακτά την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα (2.917μ), μαζί με τους Ελβετούς Φρεντερίκ Μπουασονά και Ντανιέλ Μπο Μποβί.
  • 1934: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται Φύρερ της Γερμανίας μετά το θάνατο του προέδρου Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.
  • 1938: Γεννήθηκε ο Δήμος Μούτσης, Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης.
  • 1939: Οι Αϊνστάιν και Σίλαρντ γράφουν επιστολή στο Φραγκλίνο Ρούζβελτ για την ανάγκη αναπτύξεως πυρηνικού όπλου.
  • 1970: Πέθανε ο Γιάννης Ντεσσές, διάσημος ελληνοαιγύπτιος μόδιστρος τις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες, κατασκευασμένες από μουσελίνα και σιφόν, επηρεασμένες από τα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά ενδύματα.
  • 1980: Θάνατος 85 ανθρώπων από έκρηξη βόμβας στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια.
  • 1990: Το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν εισβάλλει στο Κουβέιτ, μετά την τοποθέτηση εξεδρών άντλησης πετρελαίου του δεύτερου στη μεθόριο περιοχή.
  • 2017: Η παραγωγική ενταντικότητα των κύριων αγαθών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό κ.α) της Γης, που θα πρέπει να καλύπτουν την ανθρωπότητα ανα έτος, ξεκινά να μειώνεται λόγω υπερεκμετάλλευσης.