Αποκάλυψη Bloomberg: «Η Ρωσία χρηματοδοτεί την Τουρκία για πυρηνικό σταθμό στη Μεσόγειο»
Ρεπορτάζ του Bloomberg αποκαλύπτει ότι ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα μέσω θυγατρικής στην Τουρκία για κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολ. στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων να προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.
Η Rosatom, σε ανακοίνωσή της, διευκρίνισε ότι -αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως- «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τα νούμερα που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών εισαγόμενων τιμών και τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Μάλιστα, μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες, η Τουρκία θα καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τη Sberbank PJSC, η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, η οποία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων. Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου και η θυγατρική της που κατασκευάζει το εργοστάσιο, δεν έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις. Εκπρόσωπος της Akkuyu Nuclear JSC δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως και το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας.
Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Αλλωστε, Ρωσία και Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο παρά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Αγκυρα, εξάλλου, έχει προμηθευτεί από τη Μόσχα συστήματα αεράμυνας S-400, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιεί έναν πρωτόγνωρο τρόπο για να λύσει μια δύσκολη υπόθεση δολοφονίας (vid)
- Πήγε τον σύζυγό της στα δικαστήρια για τον πιο απίστευτο λόγο: «Τέτοιες επιπόλαιες υποθέσεις έχουν φράξει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης»
- Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντριβή αεροπλάνου σε τουριστική πόλη