Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου έχει το όνομα Έλληνα τιτάνα: Όσοι βρεθούν κοντά του κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης (vid)

Newsroom
Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου έχει το όνομα Έλληνα τιτάνα: Όσοι βρεθούν κοντά του κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης (vid)
Πολλοί τουρίστες σπεύδουν να το δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στον τεράστιο κορμό του, ωστόσο δεν παραλείπουν να αφήσουν πίσω τους και τα σκουπίδια τους.

Στέκοντας στα 115 μέτρα, σε απόχρωση κόκκινου ξύλου, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου, στο Εθνικό Πάρκο Redwood της Καλιφόρνια. Όπως υπολογίζεται είναι μεταξύ 600 με 800 ετών.

Όπως είναι φυσικό, πολλοί τουρίστες σπεύδουν να το δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στον τεράστιο κορμό του, ωστόσο δεν παραλείπουν να αφήσουν πίσω τους και τα σκουπίδια τους. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι το δέντρο και φυσικά το γύρω οικολογικό περιβάλλον θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρή ζημιά από τους επισκέπτες εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες του Εθνικού πάρκου.

2

Έτσι, σε μια προσπάθεια να το προστατεύσει, η διοίκηση του Εθνικού πάρκου ανακοίνωσε ότι όποιος πιαστεί να πηγαίνει κοντά στο δέντρο, που ονομάζεται Hyperion, όνομα εμπνευσμένο από τον Έλληνα τιτάνα του ουράνιου φωτό- αντιμετωπίζει έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

 

Με επίσημη δήλωση του Πάρκου, επισημάνθηκε ότι οι επισκέπτες πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να βοηθήσουν στη διατήρηση του δέντρου ή να συμμετάσχουν στην «καταστροφή» του: «Δεν υπάρχει κανένα μονοπάτι προς το Hyperion. Το Hyperion βρίσκεται σε μια κλειστή περιοχή. Η πεζοπορία εντός αυτής θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο 5.000 $ και σε 6 μήνες φυλάκιση».

Όλο αυτό συμβαίνει γιατί, για να φτάσει κανείς από το στενό μονοπάτι στο Hyperion, θα πρέπει να ακουμπήσει και να τρίψει στην επαφή με τα πόδια του, άλλα φυτά και θάμνους, με αποτέλεσμα την σταθερή φθορά τους.

Ο Leonel Arguello, επικεφαλής φυσικών πόρων του πάρκου, είπε στο SFGate : «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έρχονται και να απολαμβάνουν τα πάρκα τους. Ωστόσο, η ανησυχία μας έχει να κάνει με την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία των φυσικών μας πόρων. Και όταν βλέπουμε πιθανές ζημιές, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που προστατεύουν αυτά τα πράγματα».