Ο γιατρός Τσιρώνης, που έκανε αεροπειρατεία κατά της Χούντας, επί μήνες ταμπουρωμένος σπίτι του πυροβολούσε τους αστυνομικούς
- «Η πόρτα του κόκπιτ δεν έκλεινε ποτέ»
- Κίνηση απέναντι στη Χούντα
- Πήγε το αεροπλάνο στην Αλβανία
- Ταμπουρώθηκε σπίτι του και πυροβολούσε
- Έφοδος από κομάντος
«Στο όνομα της δημοκρατίας, της λευτεριάς και του ανθρωπισμού κυριεύω αυτό το αεροπλάνο…»! Αυτά ήταν τα λόγια του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη, ο οποίος είχε μπουκάρει μαζί τη σύζυγό του Βαρβάρα και τα δύο παιδιά τους, μέσα στο πιλοτήριο στρέφοντας τα όπλα στον πιλότο Γιώργο Τζώρτζη. Σαν σήμερα το 1969, μία μέρα μετά την αεροπειρατεία, το πλήρωμα και οι επιβάτες επέστρεψαν -μέσω Κέρκυρας- στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, από τα Τίρανα της Αλβανίας, που είχε διατάξει ο γιατρός να μεταβεί το αεροπλάνο.
«Η πόρτα του κόκπιτ δεν έκλεινε ποτέ»
«Ήταν, αν θυμάμαι καλά, η έβδομη πτήση μου. Ήμουν 19 χρονών και όλα πήγαιναν καλά ως τη στιγμή που μετά τους γνωστούς καφέδες και τις πορτοκαλάδες που προσέφερα στους επιβάτες, διαπίστωσα ότι οι τέσσερις πρώτοι έλειπαν απ’ τις θέσεις τους. Η πόρτα του κόκπιτ ήταν κλειστή. Και δεν άνοιγε, παρότι χτύπησα και δοκίμασα να την σπρώξω. Αυτό ήταν περίεργο, διότι μπορεί τότε πολύς κόσμος να μπαινόβγαινε στο πιλοτήριο χωρίς ειδική συνεννόηση με το πλήρωμα, αλλά η πόρτα έμενε ανοιχτή» είχε αναφέρει τότε η αεροσυνοδός Ρίλα Παπασπύρου.
Κίνηση απέναντι στη Χούντα
Ο γιατρός Τσιρώνης είχε καταλάβει το αεροπλάνο, με τους 28 επιβαίνοντες που έκανε τη δρομολόγιο, Αθήνα-Αγρίνιο-Ιωάννινα, σε μία κίνηση κατά της Χούντας και του φασισμού. Η οικογένεια, που ήταν οπλισμένη με όπλα και μαχαίρια (τότε δεν υπήρχε έλεγχος) είχε διαλέξει τη συγκεκριμένη πτήση γιατί πήγαινε στο Αγρίνιο, τον τόπο καταγωγής του Τσιρώνη, οπότε δεν θα κινούσε υποψίες.
Πήγε το αεροπλάνο στην Αλβανία
Ο Τσιρωνης διέταξε τον πιλότο να πάει το αεροπλάνο στα Τίρανα της Αλβανίας, όπου προσγειώθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με Αλβανούς Αξιωματικούς οδηγήθηκαν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο και μια ημέρα μετά, στις 17 Αυγούστου το πλήρωμα και οι επιβάτες επέστρεψαν -μέσω Κέρκυρας- στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί τους υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της Χούντας Αγαθαγγέλου, εκ μέρους του Παπαδόπουλου.
Ο Τσιρώνης και η οικογένεια του κατευθύνθηκαν στη Σουηδία, όπου ο γιατρός καταδικάστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και οδηγήθηκε στη φυλακή.
Ταμπουρώθηκε σπίτι του και πυροβολούσε
Το τέλος του πάντως ήταν το ίδιο περιπετειώδες και τραγικό. Στις 30 Νοεμβρίου 1977 και αφού είχε επιστρέψει από τη Σουηδία και τη φυλακή, ταμπουρώθηκε στο διαμέρισμα και πυροβολούσε τις αστυνομικές μονάδες που είχαν περικυκλώσει το σπίτι του. Όλο αυτό διήρκεσε μήνες με τις μεγάλες εφημερίδες να κάνουν για ανυπαρξία κράτους και για τον «ελεύθερο σκοπευτή» του Παλαιού Φαλήρου.
Έφοδος από κομάντος
Στις 11 Ιουλίου δόθηκε εντολή από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και 28 πάνοπλοι κομάντος της «Διμοιρίας Ειδικών Αποστολών» μπούκαραν στο διαμέρισμα του Τσιρώνη, παρουσία εισαγγελέα και ο γιατρός έπεσε νεκρός.
- Η σύζυγός του, υποστήριζε πως «οι φασίστες σκότωσαν τον Τσιρώνη μέσα στο σπίτι του».
- Η αστυνομία πως είχε αυτοκτονήσει.