Μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο πληρώνει μόνο 12 ευρώ την ημέρα (vid)
Αν έχετε απογοητευτεί με τη δουλειά σας, σκεφτείτε- για να πάρετε κουράγιο και όχι για να συμβιβαστείτε- πως υπάρχουν και χειρότερα. Αναλογιστείτε πως μία από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο πληρώνουν μόλις 12 ευρώ την ημέρα!
Ποια είναι αυτή; Να κουβαλάς θείο στο σωματικό σου βάρος (70-80 κιλά) σε ένα γιγάντιο ηφαίστειο. Αντιλαμβάνεστε τις συνθήκες έτσι δεν είναι; Πολλοί από αυτούς δεν ξεπερνούν τα 50 σε ηλικία, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας που επικρατούν.
Εξόρυξη θείου σε ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία! Αυτός είναι ο τίτλος του επαγγέλματος, για το οποίο διακινδυνεύουν καθημερινά οι εργάτες για μόλις 12 ευρώ την ημέρα. Φανταστείτε μάλιστα πως αυτή είναι μία από τις καλύτερα αμειβόμενες δουλειές στην περιοχή.
Ένας από τους ανθρακωρύχους, ο Mistar, ο οποίος εργάζεται στο Ljen Plateau εδώ και 30 χρόνια, εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά: «Κάθε μέρα να κουβαλάμε θείο, αν οι ώμοι μας φουσκώνουν, είναι φυσιολογικό. Αν και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, τολμάμε να πεθάνουμε γιατί φοβόμαστε την πείνα».
Ο καθημερινός τους ρόλος είναι να βάζουν δύο καλάθια στο ηφαίστειο, να τα γεμίζουν με περίπου 200 λίβρες θείο και να περπατούν πίσω στο βουνό. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία τους (το ωράριο) ή να αναγκαστούν να εκκενώσουν την περιοχή λόγω του επιβλαβούς λευκού καπνού που αναδύεται από το ηφαίστειο.
«Αν βγει καπνός, πρέπει να τρέξουμε αμέσως, πρέπει να σωθούμε».
Οι ανθρακωρύχοι έχουν- μεταξύ άλλων- ένα βρεγμένο ύφασμα γύρω από το στόμα τους για να εμποδίσουν το θείο να κολλήσει.
Όπως ανέφερε το BBC το 2011, τα τελευταία χρόνια 74 ανθρακωρύχοι έχουν πεθάνει μόνο από τις υπερβολικές αναθυμιάσεις. Ο Mistar λέει γι αυτές: «Αν μπει στη μύτη ή το στόμα σου, θα σε πνίξει. Αν εισέλθει καπνός στο σώμα, θα νιώσουμε σφίξιμο, πόνο στο έντερο».
Συμπλήρωσε μάλιστα: «Μερικοί από τους ανθρακωρύχους εδώ είναι άρρωστοι. Μερικές φορές κατά την εξόρυξη έχουν πόνους στο στομάχι. Μερικές φορές γλιστρούν. Μερικές φορές κάποιος σπάει τα πόδια του.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους εργάτες πρέπει να ανέβουν (στο ηφαίστειο) αργά, γιατί αν βιάζεσαι, θα βάλεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου. Μπορείς να πέσεις».
αν αναρωτιέστε που βοηθάει όλο αυτό, λοιπόν, το θείο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λευκής ζάχαρης, σπίρτων, πολλών προϊόντων μακιγιάζ. Προέρχεται συνήθως από τη διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά αυτό το ηφαιστειακό φυλάκιο στην Ινδoνησία είναι ένα από τα φυσικά αποθέματα θείου που εξακολουθούν να εξορύσσονται.