Ο «στρατός φάντασμα» που ξεγελούσε τους Ναζί: Είχαν φουσκωτά τανκς και παρήγαγαν ηχητικά εφέ
Για να κερδηθεί ένας πόλεμος απαιτούνται πολλά τεχνάσματα, έξυπνα κόλπα και ευφυΐα. Πέραν της δυναμικής του στρατού, οι Σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου για να κερδίσει τις δυνάμεις του Άξονα και δη τη ναζιστική Γερμανία, επιστράτευσε κάθε μέσο.
Πρόσφατα μάλιστα τιμήθηκε στις ΗΠΑ ένας βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξαπάτηση των Ναζί με τον «στρατό φαντάσματα».
Πρόκειται για τον 98χρονο Manny Frockt, στον οποίο απονεμήθηκε ένα Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για την υπηρεσία του στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Manny Frockt είχε καθοριστικό ρόλο στον αποπροσανατολισμό των ναζιστικών δυνάμεων και στη βοήθεια των Συμμάχων με τον «στρατό φάντασμα».
Όπου «στρατός φάντασμα» μιλάμε για τα Ειδικά Στρατεύματα του 23ου Αρχηγείου, που αποτελούνταν από περίπου 1.100 οπλισμένους άνδρες… με φουσκωτά τανκς και φουσκωτά φορτηγά, οι οποίοι μάλιστα παρήγαγαν ηχητικά εφέ για να ξεγελάσουν τον εχθρό.
Καλά καταλάβατε. Είχαν ψεύτικα-φουσκωτά τανκς, έκαναν ήχους πολεμικούς ώστε να ακούγεται ότι είναι πολυάριθμος στρατός και άρτια εξοπλισμένος. Άλλαζαν συχνά μάλιστα τοποθεσίες για να νομίζουν τα γερμανικά στρατεύματα ότι οι Σύμμαχοι βρίσκονται….παντού.
«Η μονάδα μας τοποθετήθηκε σκόπιμα έτσι για να νομίζουν πως είμασταν πραγματική μονάδα και αποτελούσαμε βιώσιμη απειλή, με σκοπό να προσελκύσουμε τις δυνάμεις του Άξονα», είπε ο Manny Frockt και συμπλήρωσε: «Ήταν ανιδιοτελής δουλειά».
Ένα από τα διάσημα δόγματα του Sun Tzu από το «The Art of War» είναι πως κάθε πόλεμος βασίζεται στην εξαπάτηση και ο «στρατός-φαντάσματα» απέδειξε ότι ήταν αλήθεια με τις επιδέξιες και τολμηρές επιχειρήσεις τους εναντίον των Ναζί.
Με έξυπνη χρήση καμουφλάζ, ηχητικά εφέ και κάποια πολύ πονηρά τεχνάσματα, ο «στρατός-φαντάσματα» των 1.100 ανδρών ήταν ικανός να ξεγελάσει τους Ναζί, ώστε να πιστέψουν ότι ήταν ένας πραγματικός στρατός που απαριθμούσε έως και 40.000 στρατιώτες.
Σύμφωνα με το Smithsonian, ο στρατός-φαντάσματα πιστεύεται ότι έσωσε μεταξύ 15.000 και 30.000 ζωές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 επιχειρήσεις.
Η ιδέα για τον «στρατό- φάντασμα» προήλθε από την τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει τα βρετανικά στρατεύματα στην εκστρατεία της Βόρειας Αφρικής κατά των ναζιστικών δυνάμεων υπό τον Έρβιν Ρόμελ, όπου ξεγέλασαν επιτυχώς τους Γερμανούς μεταμφιέζοντας τανκς, βαρύ οπλισμό και άλλες προμήθειες σε φορτηγά.